Mülteciler Avrupa’ya akın ediyor
Açlık, yoksulluk, siyasi baskı ya da iç savaş gibi sebeplerle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya girmeye çalışan mülteci sayısında keskin bir artış yaşanıyor.
Avrupa Birliği (AB) Sınır Güvenliği Teşkilatı FRONTEX, ocak ayı ile nisan ayı arasında 60 bin civarında kişinin Avrupa’ya yasa dışı yollardan giriş yapmaya çalıştığını açıkladı. BBC’ye bilgi veren FRONTEX, bunların en az üçte birinin ülkelerinde üç yılı aşkın bir süredir iç savaşın devam ettiği Suriyeliler olduğunu söyledi. Afganistan ve Eritre’den de önemli sayıda kişinin AB sınırına geldiğini ifade etti. Söz konusu rakam, yasa dışı göçün patlama yaptığı ‘Arap Baharı’nın başladığı 2011 yılının ilk dört ayından bile daha yüksek oldu. 2011’de AB’ye girmeye çalışan 140 bin yasa dışı göçmen tespit edilmişti.
FRONTEX, kıtaya yapılan yasa dışı giriş teşebbüslerine yer verdiği ‘2014 Yıllık Risk Analizi’ adlı raporunda, AB’ye 2013 yılında yasa dışı yollardan girmeye çalışan 107 binden fazla kişi olduğunu bildirdi.
Ajansa göre bu yıl ocak-nisan döneminde sadece Libya üzerinden İtalya’ya kanunsuz yollarla girmeye çalışan mülteci sayısı 25 bini aştı. 42 bin kişi ise Kuzey Afrika’dan denizyoluyla Avrupa’ya doğru yol alırken yakalandı. AB’ye geçme umuduyla canları pahasına tehlikeli deniz yolculuğunu göze alan Sahraaltı Afrika ülkesine mensup on binlerce kişi de halen Libya’da bulunuyor.
Raporda, Libya’nın yanı sıra Türkiye ve Bulgaristan sınırının da Birliğe yasa dışı girişte kullanılan önemli güzergâhlardan biri olmaya devam ettiği belirtildi. Doğu Akdeniz karayolu olarak belirtilen bölgede en çok yakalananlar ise iç savaştan kaçan Suriyeliler oldu. Kaçak olarak sınırı geçmek isterken yakalanan Suriyeli sayısı 2009’da 354 iken 2013 yılı sonunda ise bu rakam 7 bin 500’e yaklaştı. Teşkilat, Doğu Akdeniz bölgesinden sahte evrakla geçiş yaparken yakalananların yüzde 51’ini oluşturan Suriyelilerin genellikle Türkiye-Bulgaristan kara sınırı, Ege Denizi ve Kıbrıs’ta yakalandığını açıkladı. Türkiye-Yunanistan kara sınırında görülen vakalarda da sadece Suriyelilerin olduğu dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıllara oranla Yunanistan-Türkiye sınırından geçmeye çalışırken yakalanan kişi sayısında ise düşüş yaşanırken, bu durum, Atina’nın sınıra inşa ettiği 12 kilometrelik tel örgünün de dahil olduğu çeşitli önlemlere bağlandı. Muteber insan hakları savunucusu Uluslararası Af Örgütü bu ayın başında yayınladığı “Yunanistan: Umudun ve Korkunun Sınırı” adlı raporunda komşu ülkenin her yıl binlerce göçmen ve mülteciyi uluslararası hukuka aykırı bir şekilde sınır dışı ederek Türkiye’ye yolladığını rapor etmişti. Af Örgütü, insan hayatını hiçe sayarak yapılan sınır dışı etme operasyonlarından AB’yi de sorumlu tutarak sınır güvenliği için milyonlarca Euro harcamak yerine Birliği bu paranın bir kısmını mültecilere daha iyi şartlar sağlamak adına kullanmaya çağırmıştı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment