Mısır’da ülkenin kaderini belirleyecek seçimin ilk günü tamamlandı
Mısır halkı, 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için dün sandık başına gitti. Bugün de oy kullanacak olan halk, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ve Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik’ten birini tercih edecek. Sandıktan çıkacak sonuç devrim sürecinin akıbetini belirleyecek.
Mısır, Hüsnü Mübarek sonrası ilk demokratik liderini seçmek için dün sandık başına gitti. Halk devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi veya Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik için oy kullanacak. Seçim, geçtiğimiz yıl Mübarek’in koltuğunu bırakmasıyla sonuçlanan devrim sürecinin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Şefik’in iktidara gelmesi durumunda yeni bir gösteri dalgasının başlayacağı ileri sürülüyor. Hafta içinde Anayasa Mahkemesi’nin, Müslüman Kardeşler’in sandalyelerin yarısına sahip olduğu Halk ve Şura meclislerini feshetmesi, seçime gergin bir havada gidilmesine yol açtı. Bu yüzden güvenlik tedbirleri artırıldı. Seçimde 400 bin ordu ve emniyet mensubu görev aldı.
Mısır’daki seçime katılım oranının parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna nispeten daha az olması dikkat çekiyor. Uzmanlar katılım oranının yüzde 30’un altında kalması durumunda yeni cumhurbaşkanının meşruiyet sorunu ile de karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.
Oy kullanma işlemi sırasında ciddi olaylar yaşanmazken, Müslüman Kardeşler, ordu ve güvenlik mensuplarının sivil kıyafetler giyerek oy kullandıkları yönündeki iddiasını tekrarladı. Mısır yasalarına göre sayıları 900 bine ulaşan ordu ve güvenlik mensuplarının oy kullanması yasak. Ayrıca bazı kentlerde taraflar rakiplerini oy kullananlara para vermek ve afiş dağıtmakla suçluyor. Parlamentonun olmadığı ve yeni anayasanın hazırlanamadığı bir ortamda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak aday, olağanüstü yetkilere sahip olacak. Cumhurbaşkanının yetkileri arasında parlamentoyu feshetmek ve istediği başbakanı ve kabineyi atama bulunuyor.
Mübarek’in geçtiğimiz yıl şubat ayında devrilmesinden sonra cumhurbaşkanlığı yetkilerini elinde bulunduran Genelkurmay Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi liderliğindeki Yüksek Askeri Konsey’in (YAK) parlamentonun görevlerini de üstlenmesi bekleniyor. Ancak YAK’ın bu yetkilerle geçici bir anayasa hazırlama niyetinde olduğu yönündeki iddialar halk arasında derin bir endişe meydana getiriyor. Demokratik gruplar ve muhalifler, ordunun sahip olduğu imtiyazları bırakma niyetinde olmadığını, bundan dolayı da seçilecek olan yeni cumhurbaşkanı üzerinde büyük bir baskı kuracağını öne sürüyor. YAK’ın 1 Temmuz’dan itibaren tüm yetkilerini yeni cumhurbaşkanına devretmesi bekleniyor. Ancak Müslüman Kardeşler’in adayı Mursi’nin iktidara gelmesi durumunda ordunun aynı süreci devam ettirip ettiremeyeceği bilinmiyor.
Geçtiğimiz ay yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Mursi ve Şefik, Abdul Munim EbulFutuh, Hamdin Sabbahi ve Amr Musa gibi isimleri geride bırakarak ikinci tura kalmıştı. YAK seçimi kazanacak olan adayın, parlamento feshedildiği için Anayasa Mahkemesi üyeleri önünde yemin edeceğini duyururken, Ahram gazetesi, YAK’ın, cumhurbaşkanının yetkilerini yeniden düzenleyen bir anayasa deklarasyonu yayınlayacağını da öne sürdü. Deklarasyon yeni anayasa hazırlanıncaya kadar yürürlükte olacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment