Kutsal topraklara ilgi her yıl katlanarak artıyor
Kutsal topraklarda dinî vecibelerini yerine getirmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yaş ortalaması da giderek gençleşen umre yolcularının neredeyse yarısı her yıl tekrar umre yapıyor. Ancak manevî hazırlık yapılmadan gerçekleştirilen umre programları, turistik gezi olmaktan kurtulamıyor.
Kasım ayından itibaren umre sezonu başlıyor. Özellikle kutsal topraklardaki genişletme çalışmaları nedeniyle kontenjanların daraltılması, umre taleplerini de yoğunlaştırıyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den umreye katılım ise her yıl katlanarak artıyor. Bu yıl umreye gideceklerin sayısını 410 bin civarında tahmin ettiklerini belirten Nüanstur Genel Müdürü Güngör Kabak, tur şirketlerinin vereceği umre ve hac seminerlerinin önemli olduğunu aktararak, “Eğer manevi hazırlık burada iken başlamazsa insanlara turistik gezi yaptırmış oluyorsunuz.” ifadelerini kullanıyor.
Aralık ayında yüzde 30 doluluğa ulaştıklarını söyleyen Güngör Kabak, ocak ayında ise yüzde 70 doluluk olduğunu aktardı. Kabak, ortalama 400 bin umre yolcusunun her yıl 200 bininin tekrar gittiğine dikkat çekti. Umre ve hac ibadetinin yaş ortalamasının eskiye nazaran düştüğüne işaret eden Kabak, “Türkiye’nin hem hacda hem umrede yaş ortalaması her sene düşüyor. Verilere göre son 5 senede hacda ortalama yaş 60’tan 56’ya, umrede ise 60’tan 49’a düştü.” dedi.
Umreye talebin her yıl artarak devam ettiğini belirten Kabak, “2001- 2002 yıllarında umreye giden vatandaşlarımız toplamda 16 bin civarındayken 2004 sonrası rakam her sene katlanarak arttı. Geçen sene ise kutsal mekânları ziyaret edenlerin sayısı 401 bin olarak gerçekleşti.” bilgisini verdi.
Umre fiyatları ortalama bin Euro’dan başlıyor. Kadir Gecesi’nde Mekke’de olma, otellerin lüks olması ve Kâbe’ye yakınlığı gibi alternatifler rakamları artırıyor. Merdiven altı diye tabir edilen tur şirketleri ise umre organizasyonu için 650-700 Euro’dan başlayan fiyatlar veriyor. Ancak birçok kişi bu şirketlerden mağduriyet yaşayabiliyor. Bu sebeple umreye gidilecek şirketi araştırmak önemli. Mers virüsü gibi sağlık sorunlarına karşı da adayların dikkatli olması gerekiyor.
EFENDİMİZ’İN (SAS) HAYATINI OKUYANLAR, VERİMLİ BİR UMRE YAPTI
Kutsal topraklara gitmeden önce tur şirketleri tarafından yapılan seminerlerin önemine değinen Kabak, eğitimlere katılmayan adayların zorlandıklarını, yalnızca rehber ne derse onu yaptıklarını belirterek, “Eğer manevi hazırlık burada iken başlamazsa insanlara turistik gezi yaptırmış oluyorsunuz. Gitmeden önce seminerlerde bir Uhud’u anlatmalısınız ki verimli olsun. Mesela geçen yıl Herkes O’nu Okuyor kampanyası dâhilinde götürdüğümüz kişilerden çok verim elde ettik. Efendimiz’in hayatını burada okudular, orada da okuduklarını canlı olarak gösterdik. Önce okuyup orada da yaşatınca daha verimli oluyor.” dedi. Tur şirketlerinin rehberlik konusunda dikkat etmediğine vurgu yapan Kabak, sahayı tanıyan, uzman kişilerin kutsal topraklarda rehberlik yapması gerektiğini söyledi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment