Kimse Yok Mu ile Afrika Birliği arasında dev işbirliği anlaşması

Kimse Yok Mu ile Afrika Birliği arasında dev işbirliği anlaşması

Dünyanın en önemli uluslararası kurumlarından Afrika Birliği, dünyanın en iyi 100 sivil toplum kuruluşu Kimse Yok Mu Derneği ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Tarihî anlaşma, Fas hariç bütün Afrika ülkelerini bünyesinde barındıran Afrika Birliği’nin Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki genel merkezinde imza edildi.

Dev mutabakatla, Kimse Yok mu bundan böyle yetim çocuklar, temiz içme suyu, eğitim, sosyal yaşam kompleksleri ve insani yardım gibi konularda Afrika’daki muhtaçlara daha etkin hizmet verecek.

Afrika Birliği (AB) Komiseri Dr. Aisha Laraba Abdullahi ve Kimse Yok Mu Genel Sekreteri Savaş Metin’in imzaladığı mutabakat anlaşması ile hastaneden okula, katarakt ameliyatından temiz içme suyu projelerine, yetim projelerinden insani yardıma kadar birçok alanda yokluk ve yoksullukla mücadelede ortak hareket edilecek. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Konseyi’nin (ECOSOC) danışman üyesi olan Kimse Yok Mu (KYM) ile Afrika Birliği arasındaki mutabakat, yardımlar için yeni kapılar açacak.

Sürdürülebilir kalkınma projeleri ile Afrika’nın eğitimle kalkınmasının önünü açmak için çalışmalarını sürdüren Kimse Yok Mu, Somali’den Kenya’ya, Uganda’dan Ruanda’ya ‘Sahra Okulları Projesi’ ile bölgenin eğitim ihtiyacının karşılanması için Afrika Birliği ile ortak hareket ederek yardımların bölgeye daha kolay ulaşmasını sağlayacak.

AB KOMİSERİ: ‘SAHRA OKULLARI’ İLE YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİNİN EĞİTİLMESİ, BİZİ ÇOK HEYECANLANDIRDI

İmzalanan mutabakat anlaşması ile başta eğitim olmak üzere temiz su, sağlık hizmetleri, sosyal yaşam kompleksleri ve insani yardımların bölgeye daha hızlı ulaşmasının sağlanması hedefleniyor.

İmza töreninde konuşan Afrika Birliği Komiseri Dr. Aisha Laraba Abdullahi, ”Bizim için çok önemli bir partner olan Kimse Yok Mu, yıllardır Afrika’ya yardımlarını ulaştırıyor; özellikle eğitim konusunda atılacak adımlar gerçekten çok önemli. Sahra okulları projeleri bizi çok memnun etti ve heyecanlandırdı. Bu anlamda bir komisyon oluşturuldu. Yapılacak işlerin niteliği ve kontrol mekanizmalarının kurulmasının önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Afrika’nın daha güçlü olması için yapılması gereken ne varsa karşılıklı konuşuldu ve önemli kararlar alındı” dedi.

Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin ise yaptığı açıklamada, ”İmzalanan protokol ile her türlü işbirliği zemini oluşturarak verimli bir çalışma hedefliyoruz. Bundan önce yapılan çalışmaları en üst seviyeye çıkarma adına sadece Afrika değil, tüm dünyada yapılacak şekilde görüşmeler yaptık. Bu bağlamda Afrika’nın kalkınması için eğitim şartlarının iyileştirilmesi şart. Kimse Yok Mu olarak 2020 yılına kadar Afrika genelinde yapılacak 1.000 adet ‘Sahra Okulları’ projesi ile yüz binlerce öğrenciye daha iyi koşullarda eğitim alma imkânı da sağlanmış olacak” dedi.

Daha önce açtığı meslek edindirme kursları, okullar ve verdiği burslarla binlerce Afrikalı öğrenciye destek olan KYM, Sahra Okulları projesi ile Afrika’nın uzun vadede kalkınmasını sağlamayı hedefliyor.

2013’te Somali başta olmak üzere Doğu Afrika’dan 700 lise ve üniversite öğrencisine Türkiye’de eğitim olanakları sağlayan KYM, 2015’te 547 öğrenciye burs vermeye devam ediyor.

KİMSE YOK MU, MUHTAÇ AFRİKALILARA SAĞLIK HİZMETİ VE YARDIM YAĞDIRDI

İnsani yardımdan eğitime, sağlık yardımlarından temiz içme suyuna, yetim projelerinden afet yardımlarına kadar 46 farklı Afrika ülkesinde yokluk ve yoksullukla mücadele eden Kimse Yok Mu, bugüne kadar 10 milyon liranın üzerinde insani yardım ulaştırdı.

Kenya, Uganda, Etiyopya ve Somali’de insanların hayat kalitesini hissedilebilir bir şekilde yükseltmeyi amaçlayan Kimse Yok Mu, ‘Sosyal Yaşam Kompleksleri’ ile bulundukları bölgenin ve şehrin temel sorunlarına da cevap veriyor. Kompleksler, barınma ihtiyacını karşılayan yurt, aşevi, hastane ve okuldan oluşan modern ve sağlıklı yaşam alanları olarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hizmet veriyor.

Herkesin modern tıp hizmetlerinden yararlanabilmesi için Uganda, Etiyopya, Kenya ve Somali’de modern hastaneler inşa eden yardım kuruluşu, 2008 yılından beri 15 ülkede gerçekleştirdiği katarakt ameliyatlarıyla 34 bin 607 kişiyi sağlığına kavuşturdu.

Afrika’nın 10 ülkesinde gerçekleştirilen 67 sağlık organizasyonunda 414 gönüllü doktor, binlerce Afrikalıya sağlık hizmeti verdi.

3,5 MİLYON AFRİKALI TEMİZ SUYA KAVUŞTU

24 Ülkede 40 bini aşkın yetime yardım elini uzatan Kimse Yok Mu, en temel ihtiyaç olan gıda, giyim ve eğitim gibi başlıklarda yetimlerin yanında olmaya devam ediyor. Barınma ihtiyacının önemli bir sorun olduğu Afrika’da KYM tarafından inşa edilen 21 yetimhane bulunuyor.

Afrika’da 2014 itibariyle 13 ülkede 2 binin üzerinde su kuyusu inşa eden dernek, yaklaşık 3,5 milyon insanın temiz su kaynaklarına erişim problemini ortadan kaldırdı.

AFRİKA ÜLKELERİNİ BİR ARAYA GETİREN DEV KURUM

Afrika’da demokratik ilkelerin yüceltilmesini, insan haklarının korunmasını ve teşvik edilmesini amaçlayan AB; barışın, güvenliğin ve istikrarın tesisi için uluslararası ve bölgesel işbirliğine önem veriyor.

Birlik, 1963’te Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bir araya gelen 32 bağımsız Afrika ülkesinin imzaladığı antlaşma ile Afrika Birliği Örgütü (Organization of African Unity – OAU) adıyla kuruldu. Adını 2002’de Afrika Birliği (African Union) olarak değiştiren örgütün temel amacı Afrika ülkeleri arasında dayanışma ve işbirliğini artırmak. Merkezi halen Addis Ababa’da bulunan birliğe Fas hariç Afrika kıtasında bulunan tüm ülkeler üye.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.