Kerry: Güneydoğu Asya açılımında geri adım yok
ABD’de beşinci gününü dolduran bütçe krizi nedeniyle Başkan Barack Obama’nın Güneydoğu Asya’ya yapacağı bir haftalık ziyareti iptal etmesi, Washington’un Pekin’e kıyasla bölgedeki etkinliğini tartışmaya açtı.
Obama’nın ziyaretini iptal etmesi nedeniyle Endonezya’da başlayan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde ABD’yi temsil eden Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgeye yönelik taahhüt ve işbirliği projelerinin arkasında olduklarını söyleyerek, soru işaretlerini gidermeye çalıştı. Ülkesindeki bütçe krizinin geçici olduğunu savunan Kerry, “Washington’da her ne olursa olsun Asya’daki ortaklarımıza yönelik taahhütlerimizi zerre miktar etkilemez.” diye konuştu.
Ancak Kerry’nin yaklaşımı, bölgede ABD’yi Çin’in genişleme siyasetine karşı bir sığınak olarak gören bölge ülkelerini tatmin etmedi. New York Times gazetesine konuşan Asyalı uzman ve yetkililer, iç siyasetinde kilitlenme yaşayan ABD’nin yanı başında, hızla büyüyen Çin ekonomisinin etki alanına girmeye direnmenin oldukça zor olduğunun altını çizdi. Uzmanlar, bütçe krizi ve ABD’nin Suriye politikasının, uzun vadede Güneydoğu Asya’da Çin’le yaşanacak bir krizde ABD’ye nasıl güvenebilecekleri sorusunu gündeme getirdiğini belirtti. Filipinler Kongresi’ne dış politikada danışmanlık yapan akademisyen Richard Heydarian, “İnsanlar şunu merak ediyor: ABD gerçekten askeri bir anlaşmazlıkta yanımızda yer alıp yardımımıza gelecek mi?” ifadelerini kullandı. ABD’nin Asya’daki en önemli müttefiki Japonya’nın dahi ordusunu güçlendirmeye yönelik hamleleri, Çin’le yaşanacak bir askeri anlaşmazlıkta ABD’nin kendilerini koruyacağına dair inancın törpülendiğinin göstergesi olarak yorumlandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment