İsveç’in seçimi; aşırı sağın zaferi
İsveç’te önceki gün yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti sandıktan birinci çıkarak Muhafazakâr Parti’nin 8 yıllık koalisyon hükümetine son verirken; aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin (SD) yakaladığı çıkış da seçime damgasını vurdu.
Oyların yüzde 12,9’unu alan SD, Sosyal Demokrat Parti (%31,3) ve Muhafazakâr Parti’nin (%23,2) ardından ülkenin en büyük üçüncü partisi oldu.
1988’de kurulan SD’nin yükselişi aslında genç politikacı Jimmie Akesson’un (35) dokuz yıl önce başkanlığa getirilmesiyle başladı. Akesson, 2006’da katıldığı ilk genel seçimde yüzde 4’lük seçim barajını aşmayı başaramasa da aldığı yüzde 2,9’luk oy oranı gelecek vaat eden bir politikacı olduğunu ispat etmişti. Nitekim öyle de oldu. SD, 2010’da genel seçimlerde yüzde 5,7 oy alarak parlamentoya 20 milletvekili sokmayı başardı.
Seçimden birkaç gün önce Akesson hakkında kumar müptelası olduğu ve sadece geçtiğimiz yıl 500 bin kronu (yaklaşık 150 bin TL) kumara harcadığına dair haberler çıktı. Ancak partisi yüzde 12,9 oy alarak İsveç Parlamentosu’nda son derece önemli bir konuma geldi. Milletvekili sayısını da 20’den 49’a çıkardı. Sandıktan birinci çıkan Sosyal Demokratların, Yeşiller Partisi (%6,8) ve Sol Parti’nin (%5,7) desteğiyle ancak bir azınlık hükümeti kurabilecek olması SD’nin bu pozisyonunu daha da güçlendiriyor.
SD’nin yakaladığı çıkışın en önemli nedeni olarak 8 yıldır iktidarda bulunan Muhafazakâr Parti’nin yaşadığı yorgunluk gösteriliyor. Yapılan analizler önceki gün SD’ye oy verenlerin ciddi bir bölümünün geçmişte Muhafazakâr Parti seçmeni olduğunu ortaya koyuyor. SD’nin neredeyse bütün siyasi partiler tarafından dışlanmış olması da halkın gözündeki imajına katkı yapmış görünüyor. Bir diğer neden de İsveç’in mülteciler konusunda AB ülkelerinin tamamından çok daha fazla hoşgörülü bir politika benimsemiş olması. Fransa ve Almanya gibi diğer AB üyesi ülkelerle kıyaslanamayacak kadar küçük bir nüfusa sahip olan İsveç’in bu ülkelere oranla daha fazla mülteciye kapılarını açması kamuoyunda tepkilere sebep oluyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment