HRW: Türk hükümeti yargı bağımsızlığını tehlikeye atıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk hükümetinin yargı bağımsızlığını tehlikeye attığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’e 5 yıl aradan sonra yaptığı ziyaretin hemen arifesinde gerçekleştirilen açıklamada, hükümetin yargıyı kontrol altına alacak girişimde bulunması ve yolsuzluk soruşturmasını yürütecek savcıları kendisine yakın kimselerden atamasını eleştirdi. HRW, hükümetin bu adımlarını yolsuzluk soruşturmasında ileri sürülen iddiaları sınırlama gayreti olarak değerlendirildi.
HRW adına açıklamayı kaleme alan Avrupa ile Orta Asya sorumlusu Emma Sinclair Webb, geçen hafta AK Parti tarafından verilen yasa teklifi ile yürütmenin yargı ve atamalar üzerindeki kontrolünü arttırma çabasında olduğunu söyledi. Webb açıklamasında, ‘‘Başbakanlık ve AK Parti hükümeti tarafından geçen hafta yapılan öneri Türkiye’de hukukun üstünlüğü için bir geri adım olacak. Güçler ayrılığı ve yargının bağımsızlığı, insan hakları ile demokrasinin temel direğini zedeleyecek.’’ dedi.
Hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’nın yapısında değişikliğe gitmek istediği ancak Venedik Komisyonu gibi uluslararası kuruluşlar ile işbirliğinden de kaçındığı açıklandı. HRW yetkilisi, hükümetin bu girişimine İnsan Hakları Avrupa Konseyi Komiserliği ile Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komiserliği’nin de endişe ile yaklaştığına yönelik açıklama yaptığına dikkat çekti.
Webb, HSYK’nın yapsının hükümet tarafından değiştirilme isteğinin bakan oğulları ile bir bankanın genel müdürünün isminin karıştığı yolsuzluk ve rüşvet olayından sonra ortaya atıldığını kaydetti. İlk soruşturmadan bir hafta sonra Başbakan’ın oğlunun da isminin geçtiği ikinci yolsuzluk soruşturmasına dikkat çeken Webb, bu girişimin önce savcının görevden alınması ardından da durdurulmasıyla neticelendiğini bildirdi. Savcılık makamının operasyon isteğinin polis güçleri tarafından uygulanmadığına işaret eden Webb, yolsuzluk soruşturmasının hükümetin ve başbakanı düşürmek için yapıldığının da ileri sürüldüğünü aktardı.
Açıklamada, Türkiye’nin ceza adalet sistemi sorunları ile dolu olduğu, adil olmayan yargılamaların uzun süredir tartışıldığı hatırlatıldı. Yargının Kürtleri politize eden yaklaşım benimsediği de bazı çevrecelerle dile getirildiğine de işaret edildi. Webb, yargının AB müzakerelerinde ve uyum sürecinde Türkiye için sorun oluşturmaya devam edeceği görüşünü savundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment