Gazze’ye onlar sahip çıkıyor
Ankara’nın geçen yıl Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının ardından söz verdiği yardımları yapıp yapmadığına ilişkin tartışma, Türk sivil yardım kuruluşlarının bölgedeki faaliyetlerini yeniden gündeme getirdi.
Yardım kuruluşları, savaşın başından bu yana Gazzelilere milyonlarca TL değerinde yardım ulaştırdı.
İsrail saldırılarında yerle bir olan Gazze’nin yeniden inşası için geçen yıl ekim ayında 200 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunan Türkiye’nin bunun sadece yüzde 0,26’sını ödediğinin Dünya Bankası tarafından açıklanması, Gazzelilerin dramını yeniden ülke gündemine getirdi. Ankara, iddiayı yalanlayarak aynı dönemde Gazze’ye on milyonlarca lira tutarında yardım aktardığını savundu.
Zaman’a konuşan Gazze Barış Derneği Genel Başkanı Doktor Naser el-Sadi ise Türk hükümetinin Gazze’ye ulaştırdığı yardımların çok az olduğunu belirtti. El-Sadi, hükümetin Gazze’ye yardım vaatlerinin gerçekleştirilmemesine Gazze halkının da tepki gösterdiğini iddia etti.
Ancak bu tartışma, Türk sivil yardım kuruluşlarının Gazze’nin yaralarını sarmak için yaptığı faaliyetleri de yeniden hatırlattı. Hayırsever Türk halkıyla Gazzeli kardeşleri arasında hayır köprüleri kuran Türk yardım kuruluşlarından Kimse Yok Mu’nun (KYM) yalnızca 2014’te Gazze’ye 3 milyon 145 bin TL civarında yardım yaptığı açıklandı.
İsrail’in yoğun ablukası altındaki Gazze’ye yardımlarının toplam 11 milyon TL’yi geçtiğini belirten dernek, bu yardımların dörtte üçünün ise gıda yardımı olduğunu aktardı. Bir diğer yardım kuruluşu Deniz Feneri de gıda ve su yardımlarının yanı sıra eğitim projelerine aktardıkları yardımların toplam miktarının 2014 yılında bir milyon lirayı geçtiğini belirtti.
Yardım kuruluşu İHH’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre ise derneğin geçen yaz yaşanan İsrail saldırılarından bu yana Gazze’de gerçekleştirdiği yardım faaliyetlerinin toplam büyüklüğü 8 milyon TL’nin üzerinde.
2013’te Filistin Temsilciliği’nin açılmasıyla bölgeye yapılan yardımların arttığını belirten Kimse Yok mu yetkilileri, 750 Filistinli yetimin eğitim göreceği Batı Şeria Yetim Okulu inşaatının da 10 milyon TL’ye mal olacağını bildirdi.
KYM, 2014 yılında binlerce aileye ev eşyası yardımı yapılırken, kış ayları ile birlikte daha fazla yardıma ihtiyaç duyan binlerce Filistinliye de 20 bin adet battaniye gönderildiğini kaydetti.
Hükümet, söz verdiği evleri yapmadı
Gazze’de faaliyet gösteren Gazze Barış Derneği Genel Başkanı Doktor Naser el-Sadi, Gazze halkının, Türkiye’deki derneklerin yardım yapmasına rağmen Türkiye hükümetinin yetersiz kalmasını sorguladığını söylüyor. “Türkiye hükümetinin Gazze’de yaptığı yardımları çok azdır. Şimdiye kadar öyle ahım şahım bir projesi olmamıştır” diyen Filistinli Doktor, “Türkiye, bir devlet olarak Gazze’ye yardım yapmaya bu kadar aciz mi? Yoksa reklam olarak mı Gazze’ye yardımı kullanıyorlar?” sorularını soruyor.
Türk devletinin TİKA adlı kurumunun yalnızca savaş zamanı gıda, yatak ve temel yardım malzemeleri dağıttığını savunan El-Sadi, savaşta yıkılan 18 bin evin Ankara tarafından söz verilmesine rağmen yapılmadığını belirtiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment