Freedom House: Baransu’nun tutuklanması askeri otoriterlikten sivil otoriterliğe geçişin örneğidir
Dünyanın saygın insan hakları örgütlerinden Washington merkezli Freedom House, gazeteci Mehmet Baransu’nun başına gelenlerin Türkiye’de askeri otoriterliği bitirmek isteyen siyasallaşmış yargının şimdi onun yerine sivil otokrasi yerleştirmek için kullanılmasının örneği olduğunu açıkladı.
Freedom House Avrasya Direktörü Nate Schenkkan Mehmet Baransu’nun tutuklanmasına ilişkin bir makale kaleme aldı. Schenkkan, Freedom House’un internet sitesinde yayınlanan makalesinde, Türk ordusundaki şiddet ve yolsuzlukları ortaya çıkaran Baransu’nun Türk basınının en tartışmalı figürlerinden biri olduğunu belirtti.
BELGELER SAHTE DAHİ OLSA SORUMLU BARANSU OLAMAZ
Makalesinde Balyoz ve Ergenekon davalarında delil olarak sunulan belgelerin fabrikasyon olduğuna yönelik iddialara değinen Schenkkan, söz konusu davalardaki belgelerin fabrikasyon olması halinde dahi sorumluğun Mehmet Baransu’da değil savcı ve hükümet yetkililerinde olduğunu vurguladı.
İfadeye çağrılan Taraf editörlerinin hakkındaki iddiaları görmelerine izin verilmediğine dikkat çeken Schenkkan, “Hakkındaki delilleri görmelerine fırsat dahi tanımadan gazetecilere devletin gizli belgelerini edinmek suçlamasıyla dava açmak basın özgürlüğüne yönelik açık bir tehdittir. Türkiye veya ABD’de olsun devletin gizli bilgilerini haberleştirmek medyanın ‘hükümetin otoritesini sorgulanma’ rolünün olmazsa olmaz bir parçasıdır.” ifadelerini kullandı.
Schenkkan, Baransu’nın bir an önce serbest bırakılmasının ve hakkındaki suçlamaların kamuoyuna açıklanması gerektiğini dile getirdi.
ERGENEKON’DA DÖNÜŞ YAPAN ERDOĞAN’IN İNTİKAMI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ergenekon hakkında kendisini savcı ilan ederken bugün ‘aldatıldık’ dediğine dikkat çeken Schenkkan, Mehmet Baransu’ya açılan davanın Erdoğan’ın “düşmanlarından öç alma” konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Türkiye’deki çoğunluğun bundan 5 yıl önceki mücadelenin temelinde askeri vesayetin sona erdirilmesi olduğunu düşündüğünü kaydeden Schenkkan, “Darbelerle ilgili anılar çok tazeydi, orduya karşı kin çok derindi. O nedenle generallerin politikadan çekilmesi için açılan davaları, hatalar içerse bile, kabullenmeye hazırdı. Ama kirli bir süreç temiz sonuç doğurmaz. Onun yerine Türkiye, otokrasinin bir türünden bir başkasına geçiş yaptı.” ifadelerini kullandı.
No Comments
Only registered users can comment.
FOTO GALERİ
Zaman Blog
- Pulitzer Prize-Winning Author Gene Weingarten Offers his Making an application for grants Writing 18.Jun
- 3 Haziran ve 2 insan 10.Jun
- Nefes 15.Apr
- Dünyadan haberdar olmak istemiyorum! 21.Feb
- Bilmek üstüne 28.Nov
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment