Foreign Policy: Yalçın Akdoğan’ın hayret verici U dönüşü
ABD’nin önde gelen dergilerinden Foreign Policy, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası AK Parti iktidarının tutumunun ele alındığı bir makale yayınladı. Yazıda Başbakan Erdoğan ve başdanışman Yalçın Akdoğan’ın Türkiye’deki yargı sistemi ve Ergenekon davalarına yönelik değişen tutumlarına dikkat çekiliyor.
Makalede, Ergenekon davasının önceleri Başbakan Erdoğan’ın asıl muhalifleri olan ‘seküler askeriye’yi çökertme çabası olarak görüldüğü ifade ediliyor ve Yalçın Akdoğan’ın Ergenekon davası hakkında, “Cumhuriyet tarihinin en büyük hukuki hesaplaşmasıdır.” ifadesine yer veriliyor. Aralık ayında Akdoğan’ın değişen tutumunu, ‘hayret verici U dönüşü’ olarak nitelendirilen makalede, “Akdoğan yaklaşık 5 ay sonra rotasını tersine çevirdi. Star gazetesindeki köşesinde bir çok kişinin ceza aldığı Erkenekon davasının aslında bir kumpas olduğunu yazdı. Asıl suçlunun Gülen Hareketi olduğunu iddia etti.” denildi.
Başbakan Erdoğan’ın ise 2008’de kendisini Ergenekon’un savcısı ilan ettiği ve Ergenekon ve Balyoz davalarını sürdüren polis ve savcılara o dönemde arka çıktığı hatırlatıldı. Başbakan’ın yine geçmişte Türk yargı sisteminin tamamen siyasi baskılardan bağımsız olduğunu savunduğuna dikkat çekilen makalede, “Erdoğan bu savunmayı aynı yargı sistemi kendisinin ardına düşmesine kadar sürdürdü.” ifadelerine yer verildi.
Başbakan Erdoğan’ın son günlerde Hizmet Hareketi’ne yönelik sert açıklamaları yapılan operasyonların arkasında olduklarını düşündüğünden kaynaklandığı vurgulanıyor. Ancak harekete ‘örgüt’, ‘karanlık güç’ ve ‘paralel devlet’ gibi benzetmeler yapan Başbakan’ın “Neden yolsuzluk soruşturması kendi gücüne etki etmeden önce harekete geçmedi?” sorusuyla yüzleşmesi gerektiği dile getiriliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment