Der Spiegel: Alman istihbaratı Türkiye’yi dinledi
Alman haftalık haber dergisi Der Spiegel, Alman istihbaratının 2009 yılından itibaren Türkiye’yi istihbarat hedefi olarak takip ettiğini yazdı.
Yarın yayımlanacak yeni sayısında yer alacak haberin ön duyurusunu internet sitesinden yapan dergi, Türkiye’nin 2009’da, Alman istihbarat teşkilatı BND’nin dört yılda bir tayin ettiği istihbarat hedefi ülke listesine eklenerek profilinin çıkarıldığını iddia etti. ‘BND, NATO partneri Türkiye’yi dinledi’ başlıklı haberini, adını açıklamadığı bir istihbarat yetkilisine dayandıran dergi, geçen yıl ABD ile yaşanan istihbarat ve telekulak krizinin ardından listenin güncellenmediğini belirtti. Haberde ayrıca, Ortadoğu’yu izleyen BND’nin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi, selefi Hillary Clinton’ı ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı da ‘yanlışlıkla’ dinlediğini savundu. Dergiye göre, Filistin barışı için telefon trafiği gerçekleştiren Kerry’nin yanı sıra bundan bir yıl önce görüşen Clinton ve Annan’a ait kayıtlar derhal imha edildi.
Almanya’da dinleme iddiaları tartışma başlattı
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın Başbakan Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ABD’ye, “Dost ülkelerin birbirini dinlemesi normal değil” diye çıkışan Almanya, şimdi kendi istihbaratının Türkiye’yi dinlemesini tartışıyor.
Muhalefet, Federal Dış İstihbarat Örgütü BND’nin Alman Hükümeti’nin görevlendirmesiyle 2009’dan beri NATO ortağı Türkiye’yi dinlemesinin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi.
Der Spiegel’e konuşan Yeşiller Partisi Parlamento Grup Başkanvekili Konstantin von Notz, Başbakan Angela Merkel’e dinlemeden ne zamandan beri haberi olduğunu sorarken, “Şansölyeden konuya ilişkin hemen açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Merkel’in Amerikalılara karşı söylediği söze atıfta bulunan Notz, “Dostların birbirini dinlemesi, bu olacak iş değil” diye konuştu.
Handelsblatt’a açıklamada bulunan Sol Parti Genel Başkan Vekili Jan Korte ise, Federal Dış İstihbarat Örgütü BND’yi “Devlet içinde devlet” olmakla itham etti. BND’nin kontrolden çıktığını savunan Korte, konunun İçişleri Komisyonu ve Parlamento’da görüşülmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment