Related Articles
Çin’den siber suçlarla mücadelede işbirliği çağrısı
Çin’in güneydoğusundaki Zhejiang eyaletinin tarihi Wuzhen kasabasında başlayan 2. Dünya İnternet Konferansı’nda, “internet terörü” ve siber suçlarla mücadelede uluslararası işbirliği çağrısı yapıldı.
Rusya Başbakanı Aleksandır Medvedev, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Kazakistan Başbakanı Karim Masimov olmak üzere 120’den fazla ülke ve bölgeden 2 binden fazla katılımcısının katıldığı konferansta, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping açılış konuşması yaptı.
Ana teması “Herkesçe Paylaşılan ve Yönetilen Birbirine Bağlı Bir Dünya – İnternet Ortamında Ortak Kader Topluluğu Oluşturmak” olan konferansın açılışında konuşan Xi, internet ortamının insanoğlunun ortak faaliyet alanı olduğunu ve internet ortamının geleceğinin dünya ülkeleri tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi. Uluslararası topluma “internet terörü” ve siber suçlarla mücadelede işbirliği çağrısında bulunan Xi, özellikle siber güvenlikte çifte standart olmaması gerektiğini dile getirdi.
Siber silahlanma yarışına hep beraber karşı çıkılması gerektiğine dikkat çelen Çin Cumhurbaşkanı, ülkelerin birbirlerinin internet egemenliğine saygı göstermeleri ve internet üzerinden üstünlük aramaktan kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.
Dünya liderlerine de çağrıda bulunan ve internet alanında kader ortaklığı oluşturulması gerektiğine işaret eden Xi, bununla ilgili olarak da 5 maddelik bir öneride bulundu.
Öte yandan konferans kapsamında, internet üzerinden kültürel tanıtım, dijital ekonomik işbirliği, internet teknolojileriyle ilgili standartlar, internet alanındaki inovasyon ve gelişmeler ve internet yönetimi gibi konu başlıklarını içeren 10 forum ve 22 temalı tartışma Cuma gününe kadar devam edecek.
ÇİN İNTERNET KULLANICI SAYISINDA DA LİDER
Çin İnternet Bilişim Merkezi (CNNIC) tarafından yayınlanan rapora göre, Haziran ayı itibariyle Çin’de internet kullanıcılarının sayısının 668 milyonu bulduğu açıklandı.
Kuruluş, dünyanın en büyük “online nüfusuna” sahip ülkedeki mobil internet kullanıcı sayısının da 594 milyona ulaştığına vurgu yaptı. Yine aynı rapora göre, Çin’de internet kullanıcıları haftada ortalama 26 saati internet karşısında geçiriyor.
ÇİN’İN EN ZENGİN ÜÇ İŞADAMI DA İNTERNET SEKTÖRÜNDEN
Çin’in en zenginleri sıralamasında ilk üç sırada internetle ilgili işletmeler yer alıyor.Listenin başında Alibaba internet sitesinin kurucusu ve artık dünya çapında ünlenen Jack Ma yer alıyor. Jack Ma aynı zamanda 25 milyar dolarlık servetiyle halihazırda Asya’nın en zengini listesinde de ilk sırada yer alıyor.
Çin’in en zengin ikinci işadamı Shenzhen merkezli Tencent Holding’in sahibi Pony Ma. Tencent Holding Wechat olarak bilinen ve hemen hemen tüm dünyada kullanılmaya başlanan mobil mesajlaşma uygulamasının mimarı. Wechat’in halihazırda aylık aktif kullanıcı sayısı 650 milyon civarında ve dünyanın en çok kullanılan mobil mesajlaşma uygulamalarından biri olmayı başardı.
Çin’deki en zenginler listesinde üçüncü sırada yer alan işadamı ise Çin’in en büyük arama motoru Baidu’nun kurucusu Robin Li. Baidu dünyada en çok tıklanan web siteler arasında 4’üncü sırada bulunuyor.
Bu bağlamda birçok uzman, Çin’in bu muazzam sayıdaki ‘online nüfusu’ özellikle internet sektöründe büyük olanaklar sunduğuna ve bunun da ülkede yeni milyarderler doğuracağı görüşünde birleşiyor.
Xİ, ŞİÖ BAŞBAKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Wuzhen kasabasında Shanghai İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başbakanlarıyla toplu bir görüşme yaptı.
Xi’nin görüştüğü başbakanlar ve yetkililer arasında, Çin’in kuzeyindeki Zhengzhou şehrinde dün sona eren ŞİÖ 14. Başbakanlar Toplantısı’na katılan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rüstem Azimov ile SİÖ Genel Sekreteri Dimitri Mezentsev ve SİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Kurumu (RATS) İcra Komitesi Başkanı Zhang Xinfeng’ın da bulunuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment