Çin ve ABD orduları arasında yeni tip askeri ilişki kuruluyor
Ulusal çıkarları nedeniyle son yıllarda karşı karşıya gelen Çin ve ABD, yeni tip askeri ilişki kurma yoluna gidiyor.
Çin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Fang Fenghui, Çin’e beş günlük ziyarette bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ile Pekin’de dün bir araya gelmişti. Mevkidaşını askeri törenle karşılayan Fang, görüşmede Çin’in ABD ile “eşitlik, karşılıklı yarar, işbirliği ve ortak kazanç” ilkeleri temelinde yeni tip askeri ilişki kurmaya hazır olduğu belirtti.
”İstikrarlı, güvenilir ve devamlı ordulararası ilişkiler ABD-Çin ilişkilerinin merkezi bölümünü oluşturuyor.” diyen Orgeneral Dempsey ise istikrar ve refahın tüm bölgenin yararına olduğunu söyleyerek, ”Ortak çabayla karşılıklı yarara dayalı daha samimi askeri işbirliği ilişkisi oluşturulabileceğine inanıyorum” dedi.
Bu görüşme, Başkan Obama’nın ikinci kez seçilmesi ile Çin’in yeni liderlerinin belirlenmesinin ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki en üst düzey askeri görüşme oldu.
Fang, mevkidaşıyla geleneksel ve geleneksel olmayan güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunduklarını da belirtti.
SİBER GÜVENLİKTE İŞBİRLİĞİ
Fang, Çin’in siber güvenlik konusunda ABD ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydederek, ”Çünkü internet saldırısının etkileri bir nükleer bombanın oluşturacağı felaket kadar büyük olacaktır. Bunu söylemek abartı olmaz. Bu konuda Çin her türlü işbirliğine hazır ” diye konuştu.
Çinli general ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemelerine karşı olduklarını vurguladı.
Fang, iki ordunun 2013’te insani afet yardım tatbikatı ile Aden Körfezi’nde deniz korsanlarına karşı mücadele tatbikatı yapacağını açıkladı.
Görüşmede Tayvan, Güney Çin Denizi, Diaoyu Adası, Kore Yarımadası, internet güvenliği gibi konular da masaya yatırıldı.
Çinli uzmanlar, ABD’nin Tayvan’a silah satmadığı 2 yıllık süre içinde istikrarlı olduğunu belirtiyor.
Çinli askeri uzmanlar ayrıca bu ziyaretin, Obama ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, iki ülke arasında yeni tip büyük ülke ilişkisi kurulmasında fikir birliğine varmalarının göstergesi olduğunu ifade ediyor. Çin medyasına göre, iki ordu arasında ise Tayvan sorunu başta olmak üzere, ABD’nin Çin sınırları çevresinde Çin’e yönelik hava ve deniz gözetimleri gerçekleştirmesi ve beklenmeyen eylemlerde bulunması, iki ordu arasındaki temaslara yönelik ABD’nin sınırlama getirmesi olmak üzer üç sorun bulunuyor. Çin radyosuna göre, ABD Kongresi’nin temas kurulabilecek alanları seçmesi, iki ordu ilişkilerinde eşitsizlik ve uzun vadeli etkileri olan bir engel oluşturdu.
ABD, bölgede Çin’e karşı askeri denge oluşturmak üzere donanmasının yüzde 60’ını Pasifik’e kaydıracağını açıklamıştı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment