Çin, dünyanın ilk dördüncü nesil nükleer reaktörünü yapıyor
Pekin yönetimi, dünyada ilk olacak dördüncü nesil nükleer santral projesini başlattığını açıkladı.
Çin medyasındaki haberlere göre, söz konusu santral projesine, ülkenin kuzeydoğusundaki Shangdong eyaletinin Rongcheng şehrinin Shidao körfezinde geçen ay başlandı. 2017 yılında hizmete girecek santral projesinin 3 milyar yuan (476 milyon dolar) değerinde ve dünyada ticari amaçla kullanılacak ilk dördüncü nesil özelliklere sahip santral olduğu kaydedildi.
Proje, devlet şirketi ‘Huaneng Shandong Shidao Bay Nuclear Power Co.’ tarafından yapılıp işletilecek.
Söz konusu santrale daha önce 2011 yılında başlamak isteyen şirket, 2011 yılında Japonya’yı vuran deprem ve tsunamide zarar gören Japon Fukuşima nükleer reaktördeki sızıntının ardından beklemek zorunda kalmıştı. Çinli şirket, yeni reaktörü her türlü güvenlik tedbirini düşünerek tekrar tasarlandığını duyurdu.
200 megavat üretim kapasitesine sahip olacak reaktörün, yüksek derecede gaz soğutmalı bir reaktör olacağı ve Çin’in meşhur Qinghua üniversitesi tarafından geliştirildiği de edildi.
27 NÜKLEER SANTRAL DAHA İNŞA EDİLECEK
Enerjiye aç ekonomisini doyurmak isteyen ve en çok enerji tüketen ülke konumundaki Çin, enerji çeşitliliğini arttırmak istiyor ve doğudaki sahil bölgelerinde 27 nükleer santral daha inşa etmeyi planlıyor.
Haberlere göre, 2015’e kadar nükleer enerji kapasitesini 40 gigavata yükseltmeyi hedefleyen Çin’in mevcut 15 nükleer enerji santrali bulunuyor ve toplamda 12,54 gigavat elektrik üretiliyor. 26 tane nükleer ünitenin inşasının sürdüğü Çin’de yapımı devam eden reaktörlerin tamamlanmasıyla 29,24 gigavatlık ek elektrik enerjisi üretilecek.
Haberde, yeni nesil reaktörün, ikinci ve üçüncü nesil reaktörlerdeki yüzde 30’luk elektrik üretim verimliliğini yüzde 40 seviyesine yükseltebileceği de belirtiliyor.
Çin’de nükleer enerji, ülkenin toplam enerji üretiminin yüzde 1,8’ini oluşturuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment