Center for American Progress: Ortadoğu’da yaşanan değişim hem Türkiye hem Amerika için test olacak

Center for American Progress: Ortadoğu’da yaşanan değişim hem Türkiye hem Amerika için test olacak

Amerika’nın dış politikasına yönelik araştırmalar yürüten düşünce kuruluşu Center for American Progress’in (Amerikan İlerleme Merkezi) akademi üyesi Brian Katulis, Arap Baharı’ndan sonra Ortadoğu’daki karmaşık yapıya bakıldığında toplumlar içinde yaşanan değişimin hem Türkiye için hem de ABD için büyük bir test olacağını söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından “Obama’nın İkinci Dönemi: Türkiye-Amerika İlişkilerinde Realizm, Değişim ve Devamlılık” adlı uluslararası konferansta söz alan Brian Katulis, Ortadoğu’daki gelişmeler ekseninde Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

Katulis, Arap Baharı’nın başlangıcının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala bu değişimin ilk safhalarını yaşadıklarını kaydetti.

Ortadoğu’da bulunan 20 ülkenin sadece dördünde lider değişimin yaşandığını belirten Katulis, değişimin olduğu ülkelerde demokratik anlamda çok fazla bir değişikliğin gözlenmediği anlattı. Katulis, “Bu ülkelerdeki değişimin güç yapısı, siyaset, demokrasi ve ekonomi açısından getirdiklerini kolayca sorgulayabiliriz. Şu anda bunlar çok sınırlı, henüz çok erken. Bu ülkelerin hiç birinde eşit bir demokrasiden söz edilemez. Bu değişimlerin ülkelere sunduğu demokratik, ekonomik ve sosyal fırsatlar şu anda sadece bir başlangıç, ama bu yıllar alacak” diye konuştu.

Katulis, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği performansa da değinerek, ülkenin inanılmaz bir gelişme gösterdiğini anlattı.

Komşularıyla sıfır politika anlayışı benimseyen Türkiye’nin son iki yılda da ABD ile bölgede yakın bir stratejik çalışma yürüttüğünü hatırlatan Katulis, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun çeşitli ortamlarda dile getirdiği “Türkiye yeniden şekillenen Ortadoğu’nun ilham kaynağı oldu, Türkiye yeni Ortadoğu’nun lideri olacak” şeklindeki sözlerinin pratikte ne anlama geldiğini sorguladı. Katulis, “ABD uygulamalı olarak sadece Suriye’de değil diğer yerlerde de Türkiye ile nasıl bir ortaklık yapabileceğimizi araştırıyor. Ortadoğu’daki karmaşık yapıya bakıldığında toplumlar içinde yaşanan değişim hem Türkiye için hem de ABD için büyük bir test olacak” yorumunda bulundu.
        
ABD’nin Kafkasya politikasındaki değişim
        
Kafkasya bölgesine yönelik çalışmalar yürüten Caucasus International’ın Genel Yayın Yönetmeni Zaur Shiriyev, konuşmasında ABD’nin Kafkasya’ya yönelik politikasını ele aldı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk döneminde Kafkasya’ya yaklaşımına değinen Shiriyev, Washington yönetiminin 1990’lardan itibaren ilk kez son iki yılda bölgeye ilgisiz kaldığından bahsetti.

Shiriyev, Ermenistan konusundan dolayı Obama döneminde ABD’nin bölge politikasının fazlasıyla ferdileştiğini ileri sürerek, bunun, bölge ülkeleri ve özellikle Azerbaycan için sorun oluşturduğunu belirtti. Bu durumun, Azerbaycan-ABDilişkilerine yön verdiği gibi Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini de etkilediğini söyleyen Shiriyev, “Obama’nın ikinci döneminde deABD’nin Kafkasya’ya bir ilgisizliği var” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.