Brezilya’dan BM ve IMF’ye reform çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantısı için ABD’de bulunan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, üye ülkelere BM Güvenlik Konseyi ve IMF’de reforma gidilmesi yönünde çağrı yaptı.
Mevcut yapının, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin ağırlığını hissettirecek şekilde yeniden ele alınmasını savunan Brezilya lideri, bu reformların gecikmesi durumunda iki mekanizmanın da uluslararası alanda geçerlilik ve etkisini yitireceği yönünde uyardı.
‘BM GÜVENLİK KONSEYİ FELÇ’
BM Güvenlik Konseyindeki mevcut yapının 21. yüzyıl gereksinimlerini karşılayamadığını vurgulayan Rousseff, yapıda acil bir reforma ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Bu talebin 2005 yılındaki BM toplantısından bu yana sürekli dile getirildiğini hatırlatan Rousseff, “2015 yılına geldiğinde, bugünün dünyasında kendi sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiremeyen bir Güvenlik Konseyinin toptan çöküşünün önlenmesi gerekir.” dedi.
Suriye ve İsrail-Filistin konularında karar alamayan BM’nin bu süreçte ‘felç’ geçirdiğini söyleyen Rousseff, çözüme katkı sağlayacak ülkelerin Güvenlik Konseyi’nde yer almamasını bu duruma gerekçe gösterdi. Konseyin acilen, yapıcı ve bağımsız sesleri bünyesine katması gerektiğini savunan Brezilya lideri, kalıcı ve kalıcı olmayan üye kadrosunun yeniden gözden geçirilerek gelişmekte olan ülkelerin de karar mekanizmasına dahil edilmesinin konseyin geçerliğini açısından önemine işaret etti.
‘HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ’
IMF ekseninde dünya ekonomisinin geldiği noktayı değerlendiren Rousseff, ekonomik krizde zor kısmın atlatıldığını ancak işsizlik oranlarında henüz azalma olmadığını belirtti. Bu durumun en çok gelişen ve gelişmekte olan ekonomilere yansıdığına değinen Rousseff bu durumu telafi etmek için büyümeye hız verilmesi gerektiğini söyledi.
“Hepimiz aynı gemideyiz ve gelişen ülkeler tek başına küresel büyümenin devamını garanti edemez.” diyen Rousseff, toparlanma için gerekli üç şeyin ‘makroekonomi politikalarının gözden geçirilmesi, sosyal politikalar izleyerek üretkenliğin artırılması ve rekabetin düzenlenmesi’ olduğunu söyledi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment