Brezilya’da darbeci 196 askere yargılama talebi
Brezilya’da askerî diktatörlük döneminde işlenen insanlık suçlarını araştıran Hakikat Komisyonu, 2 yıl 7 ay süren çalışmadan sonra raporunu tamamladı. Komisyon, darbede görev alan ve halen hayatta olan 196 askerin yargılanmasını talep etti. Rapor hakkında konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.
Ülke tarihinde önemli bir döneme ışık tutan rapor, devlet eliyle yapılan zulümleri detayları ile ortaya koyarken tüm süreçten yönetimde bulunan 5 general sorumlu tutuldu. Rapora göre 1964-1985 yılları arasında hüküm süren dikta yönetiminde politik sebeplerle 434 kişinin öldürüldüğü veya kaybolduğu tespit edildi. Komisyon, işlenen suçların devlet eliyle, bilinçli ve sistemli bir şekilde yapıldığına dikkat çekerken, sivil yönetimle anlaşarak af kanunundan yararlanan generallere ceza verilmesini talep etti. Darbe ve işkence suçlarından şu ana kadar hiçbir askere ceza verilmediğini belirten rapor, bu sebeple ülkede halen insan hakları ihlallerinin devam ettiğine işaret etti. Suça karıştığı tespit edilen 377 askerden 196’sının halen hayatta olduğunu belirten rapor, tüm sorumluluğun diktayı yöneten 5 generale ait olduğunu vurguladı.
Rousseff gözyaşlarını tutamadı
Kendisi de dönemin işkence mağdurlarından olan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, komisyon raporunu kamuoyu ile paylaşırken gözyaşlarını tutamadı. Komisyonun ceza talebi karşısında yorum yapmaktan çekinen Rousseff, demokrasiye geçiş sürecinde askeri ve sivil irade arasında yapılan anlaşmaya vurgu yaparak gerçeklerin ortaya çıkmasının rövanş duygularını tetiklememesi gerektiğini savundu.
Ülkede askeri yetkililerin nasıl bir tepki vereceği merakla beklenirken şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Roussseff’e yakın kaynaklar, Brezilya liderinin kendi görev alanına çekilen askerle yeniden bir problem yaşamamak için dikkatli davrandığına işaret ediyor.
4 bin 300 sayfalık rapor, yaşanan mağduriyetleri detaylı bir şekilde anlatırken 29 maddelik tavsiye bölümü ile sona eriyor. Resmi belge hüviyeti verilen ve devlet arşivlerine giren rapor, herhangi bir cezai müeyyide için esas teşkil etmiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment