Bosna’da salgın hastalık tehlikesi
Selle boğuşan Bosna’da telef olan hayvanlar, salgın hastalık tehlikesini gündeme getirdi. Zenitsa Hastanesi Federal Sağlık Odası Başkanı Dr. Harun Drlyeviç, bir an önce temizlik yapılması ve telef olan hayvanların yakılması gerektiğini söyledi. Dezenfekte içinse en önemli ihtiyaç malzemesi kireç. Drlyeviç, “Yılan sokmalarına karşı tetanos aşısına ihtiyacımız var.” dedi.
Bosna-Hersek son 150 yılın en büyük sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, yeni bir tehlike ile karşı karşıya. Sel sularının taşıdığı mikroplar salgın hastalık riskini de beraberinde getirdi. Sel çok fazla insan kaybına sebep olmadı ancak yüzlerce büyükbaş hayvan telef oldu. Bunlar da günlerce sudan çıkarılamadı, çoğu halen toplanıp imha edilmeyi bekliyor. Uzmanlar, çürümeye başlayan hayvan leşlerinin çevreye hızla mikrop yayacağı uyarısını yapıyor.
Bir salgın tehdidine karşı Bosna’nın kuzeyinde yer alan Sava Nehri kıyısındaki bazı köylere karantina yasağı getirildi. Selin en fazla zarar verdiği Velino ve Yelaz köylerine telef olan büyükbaş hayvanların hastalık yayma riskine karşı giriş çıkış yasaklandı. Bölgeye sivil savunma ekipleri ve askeri yetkililerin dışında hiç kimsenin girişine izin verilmiyor. Nehrin taşması sonucu ne kadar hayvanın telef olduğu bilinmiyor ancak şimdiye kadar telef olan 15 ton hayvan sudan çıkarıldı. Ancak bu hayvanların bir an önce yakılması gerekiyor. Temizleme çalışmaları kapsamında 150 ton çöp ve çamur da kaldırıldı. Biyelina şehrinde olağanüstü kriz masası kuruldu ve alınması gereken tedbirler konusunda çalışmalara başlandı. Bunun yanı sıra sel sularının 32 ayrı noktadan tahliyesi devam ediyor. Köylerde yaşayanların tamamına yakını tahliye edildi. Kalan az sayıda insana, 16 farklı yerdeki kriz merkezlerinden gıda ve su yardımı yapılıyor.
YÜZLERCE KİŞİYİ YILAN SOKTU
Zenitsa Hastanesi Federal Sağlık Odası Başkanı Dr. Harun Drlyeviç, acil olarak yapılması gereken şeyin ölü hayvanların yakılması ve temizlik olduğunu söylüyor. Sağlık için her şeyin dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Drlyeviç, “Selin ilk günlerinde tahliye sürecinde yaralananlara tetanos aşısı yapıldı. Bir de toprak altında yaşayan yılanlar suyla birlikte yeryüzüne çıktı. İlk günlerde yüzlerce yılan sokması vakalarına rastladık. Yılan sokmalarına karşı panzehire ihtiyacımız var.” diye konuşuyor. Sıcaklıkların artmasıyla ölü hayvanlara üşüşen sivrisineklerin insanlar için de büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Drlyeviç şunları söylüyor: “Şimdiye kadar toplu salgın olayına rastlamadık. Bireysel şikâyetler daha çok oluyor. Ancak önlem alınmazsa salgın hastalık tehdidi var. Bu sineklerin insanlara hastalık geçirme ihtimali çok yüksek. Ölen hayvanın taşıdığı mikrobu basit bir ısırıkla başkalarına taşıması mümkün.” İnsan sağlığını tehdit eden bir diğer husus ise su altında kalan ev eşyaları. Günlerce su altında kalan mobilya, elektrikli aletler gibi birçok malzeme kullanılamaz duruma geldi. Ancak insanlar kırılmamış metal, cam ve porselenden yapılmış mutfak eşyaları ile halılarını temizleyip tekrar kullanmaya başlıyor. Uzmanlar ise bu eşyaları kullanmamaları konusunda halkı uyarıyor.
EN ACİL İHTİYACIMIZ KİREÇ
İhtiyaç duyulan malzemeleri sıralayan Dr. Drlyeviç, listenin başında kireç geldiğini anlatıyor. Her şeyin bir an önce dezenfekte edilmesinin aciliyetine işaret eden Drlyeviç, “Evler, ağaçlar, sokaklar yaşanılan bütün mekânların kireçlenmesi lazım. Bu sebeple ilk etapta en çok kirece, temizlik ve dezenfekte malzemelerine ihtiyacımız var. Ayrıca, boya badana malzemeleri, çizme, battaniye, yılan sokmalarına karşı panzehir ve tetanos aşısı da ihtiyaçlar arasında.” diyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment