BM’den ‘OHAL’ uyarısı

BM’den ‘OHAL’ uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye’deki olağanüstü hal (OHAL) ilanıyla ilgili açıklama yaptı.

Ban açıklamada, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklere uygun şekilde, anayasal düzene ve uluslararası insan hakları hukukuna tamamen uyulmasını sağlamak için ellerinden geleni yapması çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Ban, yazılı açıklamasında Türkiye’de 15-16 Temmuz darbe teşebbüsünün sorumlularının ortaya çıkarılması için soruşturma ve kovuşturmaların yapılacağı, bu süreçte hukukun üstünlüğüne bağlılık konusunda üst düzey Türk hükümet yetkilileri tarafından kendisine güvence verildiğini vurguladı.

Söz konusu güvencenin, “OHAL ilanı ve ülke genelinde devam eden tutuklamalar, gözaltılar ile işten uzaklaştırmalardan sonra verilmesinin” önemli olduğunu belirten Ban, “Bu çağrı, ifade özgürlüğü, hareket ve barışçıl olarak bir araya gelme özgürlüklerini, yargı ile hukukun bağımsızlığını ve yargı sürecine bağlılığı da içeriyor” dedi. Ban, OHAL altındaki  sürecin ‘tam şeffaflık’ içinde yürütülmesi umudunu taşıdığını kaydetti.

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Telefon görüşmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Türkiye demokrasisine olan ‘kararlı desteğini’ ifade ettiği belirtildi. Türk halkının demokratik kurumlara olan bağlılığını öven Başkan Yardımcısı Biden, “Darbe girişimcilerine yönelik soruşturmaların, kamunun demokratik kurumlara güvenini güçlendirecek şekilde ve hukukun üstünlüğüne uygun gerçekleştirilmesi çağrısında bulunduğu” ifade edildi.

Biden, darbe teşebbüsünün araştırılması için Türkiye’ye destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Her iki liderin, IŞİD ile mücadeleyi de gündeme getirdiği ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.