BM: Türkiye’de 400 bin Suriyeli eğitimden mahrum
Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci çocukların eğitim problemi, BM raporuyla gündeme getirildi.
400 bin Suriyelinin eğitim alamadığı ve kamp dışındaki çocuklara psikolojik destek verilemediği belirtilen rapor, finansman açığı sebebiyle yardım çalışmalarının sekteye uğradığına dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler kuruluşları ve destekçilerinin hazırladığı bir rapor, komşu ülkelere sığınan Suriyeli mültecilerin finansman açığı sebebiyle temel hizmetlerden mahrum kaldığını gözler önüne serdi. Raporda, Türkiye’de yaklaşık 400 bin Suriyelinin eğitim hizmetlerinden mahrum kaldığı belirtilirken, kaynak bulunamaması durumunda Türkiye’deki 100 bin Suriyeli çocuğun eğitimi için planlanan programların da başlayamayacağı kaydedildi. BM kuruluşları ve STK’lar tarafından yürütülen Suriye krizi müdahalesine yönelik geliştirilen Bölgesel Mülteci & Güçlendirme Planı (3RP) raporu, Türkiye’nin yardımlarını genel olarak överken yaklaşık 2 milyon Suriyeli ile ilgili farklı alanlarda birçok ciddi sorunun bulunduğunu kayda geçirdi. BM raporuna göre krizden etkilenen nüfusun neredeyse yarısı çocuklardan oluşuyor. Bu çocukların ve ailelerin büyük bir kısmı, şiddet olaylarının ve çatışmaların oluşturduğu sorunlarla mücadele ediyor. Kaynak yokluğundan kamp dışındaki Suriyeli çocuklar psikolojik destek alamıyor.
TÜRKİYE’DE SOSYAL GERİLİMLER KAÇINILMAZ
1 milyon 750 binden fazla kayıtlı Suriyeli mültecinin bulunduğu Türkiye, krizden en çok etkilenen ülke. Katliamdan kaçan 3,9 milyon Suriyelinin en az yarısı Türkiye’ye sığınmış durumda. Oldukça genç bir nüfusa sahip olan ve işsizliğin yüksek olduğu Türkiye’de sosyal ve ekonomik gerilimler kaçınılmaz. Rapor, yardım çalışmalarının, finansman açığı nedeniyle sekteye uğradığının da altını çizdi. 3RP kapsamında yürütülen programlar için 4,53 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. Ancak mayıs ayı sonu itibarıyla yalnızca 1,06 milyar dolar; yani ihtiyacın yüzde 23’ü toplanmış bulunuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, bu geniş çaplı krize müdahale edebilmek için uluslararası toplumun dayanışmasına ve sorumluluk üstlenmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekerek, “Finansman konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Öyle ki, önümüzdeki altı ay boyunca milyonlarca insanın en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olabiliriz.” diyor. Finansman açığı nedeniyle 1,6 milyon mülteci, bu yıl gıda yardımlarından yeterince yararlanamadı. 750 bin çocuk ise okula gidemiyor.
Beşinci yılına giren Suriye krizi, kalkınmayı ve küresel güvenliği de olumsuz etkiliyor. En başta Türkiye olmak üzere Irak, Lübnan ve Ürdün gibi ülkeler; krizin odak noktasında bulunmakla kalmayıp siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıklar yaşıyor. Rapor, ev sahibi ülkelerin üzerindeki baskı arttıkça, sığınma arayan Suriyelilerin güvenli bir şekilde yaşamalarının zorlaştığını ortaya koyuyor. Böylesi zorluklar, güvenlik arayan Suriyelilerin sayısının artmasına neden oluyor.
IŞİD’ciler, sınıra mayın döşemeyi sürdürüyor
IŞİD militanları, Türkiye’nin müdahale edeceği öne sürülen Suriye’nin Cerablus bölgesinde dün de sınır hattına hendek kazıp mayın döşerken görüntülendi. Sınır kapısına yakın bir bölgeye bayrak da asan örgütün yaklaşık 2 yıldır elinde tuttuğu bölgenin Türkiye’ye komşu kısımlarında 6-7 aydır görünür çalışmalar yaptığı biliniyor. Müdahale bilmecesi ise gizemini koruyor.
IŞİD, Bab es-Selam Kapısı’na yaklaştı
Türkiye’nin Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısında yer alan IŞİD’in kontrolündeki Cerablus kentine müdahale planları gündemdeyken IŞİD, bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. Örgüt, Kilis karşısında yer alan Bab es-Selam Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için saldırılarını hızlandırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için Sınır kapısı için kritik eşik olarak görülen Mare kentine 1 kilometreden fazla yaklaşan IŞİD militanları, 4 ayrı noktada Bab es-Selam kapısına 20 kilometre mesafede bulunuyor. Gelişmeler sebebiyle 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan çıkış yapan 32 tank ve zırhlı personel taşıyıcı araçlar güvenlik önlemleri altında sınır hattına sevk edildi.
AFAD: IŞİD militanı kampta kaldı
Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kobani’ye IŞİD tarafından geçen hafta gerçekleştirilen saldırıda üzerinden AFAD kimliği çıkan IŞİD militanının Türkiye’deki mülteci kamplarında kaldığını doğruladı. AFAD’dan yapılan açıklamada, bir yıl kampta kaldığı saptanan IŞİD’li militanın kampta bulunduğu sürede ‘provokatör’ olarak tanımlandığı belirtildi. Açıklamada, gönüllü olarak kamptan ayrılan bu kişinin kaçak olarak Suriye’ye geçtiği kaydedilerek, “Üzerinde AFAD kimliği bulunması, bir dönem kamplarda kaldığı dışında herhangi bir anlama gelmez.” ifadeleri kullanıldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment