BM: Suriye’nin yarısı mülteci

BM: Suriye’nin yarısı mülteci

BM rakamlarına göre başta komşu ülkeler olmak üzere diğer ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısı dün itibarıyla 3 milyonu geçti. Ülke içinde göç edenlerin sayısı da 6,5 milyonu bulurken toplam mülteci sayısı Suriye nüfusunun yarısına ulaştı. BM, mültecilerin yarısından fazlasının çocuk olduğunu belirtti.

Suriye’deki iç savaş 3,5 yıla yaklaşırken dün bir açıklama yapan BM, evlerini terk ederek ülke dışında ve içinde mülteci konumuna gelen Suriyelilerin sayısının ülke nüfusunun yarısına yaklaştığını duyurdu. BM rakamlarına göre başta komşu ülkeler olmak üzere diğer ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının dün itibarıyla 3 milyonu geçtiğini açıklayan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, ülke içinde de en az 6,5 milyon mülteci bulunduğunu belirtti. Guterres, “Suriye krizi çağımızın insani açıdan en büyük acil durumu olmuşken dünya, mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan ülkelerin ihtiyaçlarını gidermiyor.” ifadelerini kullandı. İç savaş öncesinde Suriye’nin nüfusu 23 milyon civarındaydı.

BM’ye göre, kayıtlı göçmen sayısı Lübnan’da 1,14 milyon, Türkiye’de 815 bin ve Ürdün’de 608 bine ulaştı. Irak’ta 215 bin Suriyeli varken pek çok kişi de Mısır ve diğer ülkelere sığınmış durumda. Komşu ülke yetkilileri, ayrıca sayıları yüz binleri bulan Suriyelilerin kayıtsız olarak kendi sınırları içinde yaşadıklarını belirtiyor. Geçen hafta bir açıklama yapan eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısının 1 milyon 360 bin civarında olduğunu belirtmiş, bunların yalnızca 220 bininin kamplarda yaşadığını ifade etmişti.

Tüm mültecilerin yarısından fazlasının çocuk olduğunu aktaran BM’nin raporuna göre, diğer ülkelere sığınan mültecilerin sayısı bir yıl öncesine göre bir milyon artış gösterdi. Suriyeli mülteciler, Filistinlilerden sonra BM gözetimindeki en büyük mülteci grubu haline gelirken, Guterres’e göre Suriye’den kaçış yolculuğu giderek daha zor hale geliyor. Suriyeliler, sınır bölgelerindeki silahlı milislerin kontrol noktalarında rüşvet vermeye ya da kaçakçılara sağ salim sınırı geçebilmek için kişi başına en az yüz dolar ödemeye mecbur kalıyor. Guterres, “Pek çok Suriyeli, nihai duraklarına varmadan önceki bir yıldır ya da daha uzun süredir bir kasabadan diğerine geçerek çatışmalardan kaçıyor.” sözlerini kullanarak, BM kamplarına varan Suriyelilerin ‘tükenmiş, korkmuş ve tüm birikimlerini yitirmiş’ bir halde olduklarını belirtiyor. BM yetkilileri ayrıca radikal selefi IŞİD örgütünün hakimiyetini güçlendirmesi nedeniyle BM görevlilerinin terk etmek zorunda kaldıkları Irak’ın El Kaim bölgesindeki kampta mahsur kalan yüzlerce Suriyelinin hayatından da endişe ettiklerini aktarıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan bir diğer BM raporunda ise iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısının 191 bini geçtiği ifade edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.