BM: Suriye’deki kuşatma altındaki insanlara yardım ulaştırılamıyor
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye hükümetinin ülkeye insani yardım girişi için bazı kolaylıklar sağladığını söyledi. Amos, ancak Suriye’nin hala kuşatma altında bulunan yaklaşık 250 bin insana ulaşılabilmesi için kolaylıklar tanımadığını dile getirdi.
BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye konusunda verdiği brifingin ardından basın açıklaması yapan Amos, Suriye hükümetinin özellikle Konsey tarafından kabul edilen ‘Başkanlık Bildirisi’ sonrası insani yardım konusunda bazı olumlu adımlar attığını söyledi. Hükümetin görevlilere vize verme ve ek yardım merkezi kurma konularında kolaylıklar sağladığını belirten Amos, bu bağlamda Suriye içinde üç yeni merkez daha edinebildiklerini kaydetti.
Bazı iyileştirmelere karşın okul ve hastanelerin asker ve silahlalardan arındırılmadığı ve kuşatma altındaki sivillere yardım ulaştırılması konusunda hiçbir ilerleme sağlanamadığını aktaran Amos, ‘‘Kuşatma altındaki bölgelerde yaşayan yaklaşık 250 bin kişiye hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. 2,5 milyon kişi ise ulaşılması zor bölgelerde bulunuyor ve çok az yardım götürülebiliyor.” diye konuştu.
Komşu ülke sınırlarından Suriye’ye yardım ulaştırılması konusuna da değinen Amos, Suriye hükümetinin Türkiye sınırından insani yardım ulaştırılması konusunu ‘kırmızı çizgi’ olarak gördüğünü kendilerine ilettiğini ama Irak, Lübnan ve Ürdün sınırından yardım ulaştırılması konusunda rejimin olumlu tutum takındığını belirttti.
Irak sınırından geçirilen yardımlar için Kamışlı’yı merkez olarak kullanmak istediklerini dile getiren Amos, Ürdün ve Lübnan’dan geçirilen yardımların ise önce Şam’a götürüldüğünü anlattı.
Suriye içinde binden fazla BM personelinin insani yardım ulaştırılması için çalıştığını belirten Amos, bunların daha çok Suriye kökenli insanlar olduğunu dile getirdi. Amos, Dünya Gıda Programı’nın (WFP) 3 milyon kişiye yiyecek ulaştırdığını, halen ihtiyacı olan bir milyon kişiye ise fon yetersizliğinden yardım edilemediğini söyledi.
SURİYE’NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ CAFERİ’DEN ÇİRKİN BENZETME
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi de, Amos’un ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, insani yardım girişi için Suriye hükümetinin her türlü desteği sağladığını iddia etti. Bu konuda eskisi kadar eleştiri almadıklarını savunan Caferi, Suriye’de devam etmekte olan iç savaş konusunda ise Türkiye, Batılı ülkeler ile Katar ve Suudi Arabistan’ı ‘terörist’ diye nitelediği muhaliflere yardım etmekle suçladı.
Caferi, Suudi Arabistan, Türkiye, Katar ile İsrail’i ‘mafya’ olarak tanımladı. Caferi, iddialarını bir adıma daha ileri taşıyarak muhaliflere yardım eden ülkelerin, ülkesindeki sorunun çözümünün politik yoldan gerçekleşmesine inanmadıklarını ve Cenevre II Konferansı’nı da tehlikeye attıklarını savundu.
Amerika’nın da muhaliflere yardım ettiği ve aynı tanımlamanın bu ülke için de geçerli olup olmadığı yolundaki soruya Elçi, ABD’yi bu kapsamda değerlendiremeyeceğini zira ismini zikrettiği dört ülke gibi yardımda bulunmadığını ileri sürdü.
Büyükelçi ayrıca, OCHA liderliğinde uluslararası yardım kuruluşlarının Suriye içinde toplam bugün açıklanan 3 merkez ile birlikte bu rakamın 6’ya yükseldiğini dile getirdi. Elçi, BM’nin Suriye’de insani yardıma muhtaç halkın yalnızca yüzde 25’ine ulaşabildiğini geriye kalanının ise Suriye devleti tarafından ihtiyaçlarının karşılandığını savundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment