BM: Suriye’deki çatışmalar tahminimizin ötesine geçti
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya genelinde, 2013 yılında yaşanılan en büyük kaosun Suriye’de yaşandığını ifade etti. Suriye’deki çatışmaların Cenevre 2 Konferansı öncesinde durdurulması için herkesten yardım talep eden Ban, ‘‘Suriye halkı bu vahşet ve yıkıma artık ne bir yıl ne bir ay ne de bir gün daha tahammül edemez.’’ dedi.
BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde 2013 yılını değerlendirdiği basın toplantısında Ban, Suriye’de devam eden iç savaşı bu senenin en önemli gündem maddesi olarak değerlendirdi. Suriye’deki çatışmaların artık tahammül edilemeyecek boyutlara ulaştığını belirten Ban, ”2013 yılında Suriye’de yaşanan çatışmalar thaminimizin çok ötesinde oldu.” şeklinde konuştu.
BM’nin tarihindeki en büyük yardım talebini Suriye için yaptığını hatırlatan Ban, bu doğrultuda uluslararası toplumdan 6,5 milyar dolar istediklerini söyledi. Suriye’de kış şartları ile birlikte halkın durumunun daha da zorlaştığını belirten Ban, 9,5 milyon insanın çatışmalardan olumsuz etkilendiğini ve her geçen gün daha fazla insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Ban, Kuveyt’te 15 Ocak’ta Suriye halkına yardım konferansı düzenleneceğini de kaydederek, uluslararası toplumdan cömert olmalarını talep etti.
Bir gazetecinin “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığının belgelendiği ve sorumluları için nelerin yapılacağı” yönündeki sorusuna Genel Sekreter Ban, sorumluların cezasız kalmaması gerektiği yolunda kendisinin birçok defa açıklaması olduğunu anımsattı. Ban, ‘‘İnsanlığa karşı suç işleyenlerin cezasız kalmaması için üye ülkelerle, bu konuda ne zaman, ne tür ve nasıl önlemler alınacağını görüşmekteyim. Henüz üye ülkelerle müzakerelerimiz devam etmekte.” ifadelerini kullandı.
Geçici bile olsa ateşkesin önemli olduğunu vurgulayan Ban, “Çatışmalar durmalı. Geçmişte çok defalar geçici bile olsa ateşkes için çağrı yaptık ama bu çağrılar kabul görmedi. Cenevre-2 Konferansı yaklaşırken taraflar üzerinde etkisi olan herkesten çatışmaların durmasına destek vermelerini istiyorum.’’ diye konuştu.
Ban, Suriye’de askeri bir seçeneğin çözüm olmadığını yineleyerek, ‘‘Tek yol siyasi çözümdür. Bunun dışında Suriye’de başka çözüm yolu yok.’’ değerlendirmesini yaptı.
2013 yılında Suriye’den sonra ikinci en büyük kaosun Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşandığını dile getiren Ban, “Kitlesel katliam yaşanması tehlikesi nedeniyle endişeliyim. Bu nedenle hem geçici yönetimden, hem dini liderler ile toplum önderlerinden kutuplaşmayı önlemelerini istiyorum.’’ çağrısı yaptı.
Ban, insan hakları gözlemcilerinin de ülkeye gideceğini kaydederek, “BM, katliamları araştırmak için komisyon kuracak.” dedi.
BM Genel Sekreterliği’nde ikinci dönemi olduğunu belirten Ban, ‘‘İlk göreve geldiğim yıl önümde yalnızca Darfur sorunu vardı. Ancak seneler geçtikçe sorunlar da arttı. Bugün Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali gibi bir çok sorunlu alan var.’’ şeklinde konuştu.
Görevde bulunduğu süre zarfında en önemli kazanımlarından birisinin sorunların çözümüne olan yaklaşım tarzında olduğunu belirten Ban, ‘‘Artık küreselleşen dünyada sorunların tek başına devletler tarafından çözülemediği ortada. Sorunların çözümünde devletler gibi sivil toplum kuruluşları, dini önderler, toplum liderleri ile uluslararası işbirliğin gerekli olduğu ortada.’’ ifadelerini kullandı.
Ban, yine görevde bulunduğu sürece kazandığı bir başka deneyimi de, ‘‘Uluslararası bir sorun ülke içi siyasetini olumsuz etkilediği gibi yine ülke içindeki bir olumsuz gelişme de uluslararası soruna neden olabiliyor.’’ diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment