BM Güvenlik Konseyi, Irak’ı tehdit listesinden çıkardı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Irak’a yönelik devam eden yaptırımların sonlandırılması konusunda önemli bir adım attı.
Irak’ı 7. Madde (Chapter 7) kapsamından çıkaran BM Güvenlik Konseyi, böylece Bagdat’ı bölgesinde ‘barışı tehdit’ unusuru olmadığı yönünde karara vardı. Konsey, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgal etmesinden sonra, Bagdat’ı ‘başka ülkere tehdit unusuru taşıdığı gerekçesiyle’ 1990’da 7. Madde kapsamına almıştı.
Perşembe günü Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi dinleyen Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi yaptıkları oylamada Bağdat’ın artık barışı tehdit eden ülke olmadığı konusunda kanaate vardı. Konsey ayrıca Kuveyt işgalinde yaşanılan can ve mal kaybının tanzimi konusunda Irakla barışcıl yoldan sorunun çözülebilceğine kanaat getirerek 6. Madde kapsamında bu sorunların giderilmesine hükmetti.
7. Madde, Güvenlik Konseyi’ne yükümlü devlete karşı birçok yaptırımın önünü açmasının yanı sıra askeri müdahale hakkı dahi tanıyordu. Konsey’in aldığı son kararla birlikte Irak yönetimine uluslar arası arenada, diğer devletlerle eşit koşullarda pazarlık edebilme hakkı da sağlanmış oldu.
7. Madde’nin kalkmasından sonra şimdi Irak’ın Kuveyt’e olan borcunu ve silah ambargosunun nasıl bir uygulama ile sürdürüleceği merak konusu. Kuveytli diplomatlar Bagdat’ın kendilerine 52 milyar dolarlık toplam tazminatın geri kalan 11 milyar dolarlık kısmını 2015’e kadar ödemeleri gerektiğine dikkat çekiyor. BM’de Irak’a karşı uygulanan silah ambargosunun ise yakında kalkabileceği konusunda yorumlarda yapılıyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak’taki BM siyasi misyonunun kayıp Kuveytli ile ülkenin milli varlıklarının arşivlerden aranarak bulunması için görev üstlenebileceğini söyledi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment