BM Genel Sekreteri: Toplumu şekillendiren kararlarda herkesin söz hakkı olmalı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, toplumu şekillendiren kararlarda herkesin söz hakkı olması gerektiğine dikkat çekti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, 10 Aralık İnsan Haklar Günü vesilesiyle mesajını yayımladı. Herkesin söylediklerinin dikkate alınması ve toplumları etkileyen kararları şekillendirme hakkı olduğunu söyleyen Ban, “Bu hak, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde kesin olarak dile getirilmiş ve başta Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 25. maddesinde olmak üzere uluslararası hukukla eksiksiz olarak bütünleşmiştir.” dedi.
“Geçtiğimiz yüzyılda diğer alanlarla da bütünleşmesi konusunda yadsınamayacak bir ilerleme kaydettik. Ancak, hala çok fazla sayıda grup ve birey çok fazla sayıda engelle karşı karşıya kalıyor.” uyarısında bulunan Ban, kadınların, oy hakkı elde etmediği hemen hemen hiçbir yer kalmadığını, ancak, hala parlamentolarda ve barış görüşmesi süreçlerinde, üst düzey kamu görevlerinde, şirketlerin yönetim kurullarında ve diğer karar alıcı mevkilerde kadınların çok düşük oranda temsil edildiğini vurguladı. Ban, “Yerli halkların maruz kaldıkları ayrımcılık, haklarını tam olarak kullanmalarını engelliyor. Dini ve etnik azınlıkların, ayrıca engelliler veya farklı cinsel tercihleri ya da siyasi görüşleri olanların önemli kurumlar ve süreçlerde yer almalarının önüne setler çekiliyor. Kurumlarda ve kamusal görüşmelerde toplumun tüm taraflarının temsil edilmesi gerekiyor.” diye ifade etti.
Daha genel bir bakış açısıyla dünyanın pek çok bölgesinde, demokratik yönetim konusunda zar zor elde edilmiş haklara yönelik ciddi tehditler olduğunun görüldüğünü belirten Ban, “Bazı ülkelerde sivil toplum grupları artan oranda baskı ve kısıtlama ile karşı karşıya kalıyor. Sivil toplum örgütlerini özellikle hedef alan ve bu kuruluşların faaliyette bulunmalarını neredeyse imkansız hale getiren yasalar çıkarılıyor. Demokrasi savunucularına yönelik yeni çatışmacı tedbirler ortaya konuyor. Bu geriye gidişten hepimiz endişe duymalıyız.” dedi.
İyi bir sicile sahip ülkelerde dahi iyileştirme gerekebilecek alanların bulunduğunu ifade eden Genel Sekreter, şunları ifade etti: “Henüz hiçbir ülke, topraklarında yaşayan herkesin seçilme ve kamu hizmetlerine eşit erişim dahil olmak üzere kamu yönetimine tam olarak katılmasını sağlayamadı. Yeni haklar tanımak ya da adil olmayan yasaları kaldırmak her zaman tek başına yeterli olmuyor. Çoğu kez ayrımcılık uygulamada varlığını sürdürüyor ve aşılması zor engeller ve zihniyetin yaratılmasına yol açıyor.”
Bir ülkenin refahı ve işleyişi açısından sivil toplum gruplarının anahtar rol oynadığını belirten Ban, Birleşmiş Milletler’in bu grupları baskı altında tutmaya yönelik tedbirleri reddettiğini söyledi. Ban, şöyle devam etti: “Bu nedenle bu yılki İnsan Hakları Günü’nde Birleşmiş Milletler kamusal hayata katılım ve bağlantılı hakları yani ifade ve fikir özgürlüğü ve şiddet içermeyen toplantı ve örgütlenme haklarına vurgu yapıyor. Uluslararası hukuk sarihtir; kim olursanız olun, nerede yaşarsanız yaşayın, sözlerinizin önemi vardır. Gelin, İnsan Hakları Günü’nde sözlerimizin dikkate alınması hakkını savunalım.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment