Bir yıl geçti, kimyasal katliam unutuldu
Suriye’nin başkenti Şam’da 1400’den fazla insanın ölümüne yol açan kimyasal saldırının üzerinden tam bir yıl geçti, yaşanan mağduriyetler de sorumlulardan hesap sorulması da artık gündemde değil.
21 Ağustos 2013’te Şam’ın muhaliflerin elinde bulunan Doğu mahalleleri Guta ve Muadamiye’ye düştü sarin gazı taşıyan roketler. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un “yüzyılın en kötü kitle imha silahları kullanımı” olarak tarif ettiği saldırıda yüzlerce sivil can verdi. ABD’yi başlangıçta Suriye rejim lideri Beşşar Esed birliklerine hava operasyonu yapma kararı almaya iten katliam, daha sonra ise Esed’in elindeki kimyasal silah stokunun imha edilmesinde mutabık kalınmasıyla gündemden düştü. Geçen 1 yılda Suriye’den 1430 ton kimyasal malzeme çıkarıldı, bunların yüzde 80’i de imha edildi. Ama kararın çıkış noktası olan katliamın sorumlularından herhangi bir hesap sorulmadı.
Dünyanın bu alanda faaliyet gösteren öncü kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) artık adaletin peşinde olunmayışına tepki gösteriyor. Dün bir yazılı açıklama yayınlayan örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Nadim Houry, Suriye’deki kimyasal silahların ülke dışına çıkarılmasının “bir yıl önce ölen yüzlerce kurban ve onların yakınları adına hiçbir şey yapmadığına” dikkat çekti. “Suriye’de kimyasal silah meselesinin ancak Guta saldırılarını emreden ve gerçekleştirenler hesaba çekilip, parmaklıklar arkasına konulduğunda mümkün olacaktır.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment