BBC’den ilginç IŞİD iddiası
Akdeniz’i mülteci mezarlığına çeviren insan kaçakçılarına ait gemilerin, terör örgütü IŞİD militanlarını da Avrupa’ya taşıdığı iddia edildi.
IŞİD’in insan kaçakçılarının kârlarına da ortak olduğunu anlatan Libyalı yetkili Abdulbasit Harun, Avrupalı polislerin kimin militan olup olmadığını tespit edemediklerini savundu.
Terör örgütü IŞİD’in kimi şehirleri kontrol eden Libya kolunun, Akdeniz’de insani krize neden olan Mülteci gemileriyle militanlarını Avrupa ülkelerine sızdırdığı iddia edildi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan bir Libya hükümet yetkilisi, IŞİD militanlarının yeni bir hayat ümidiyle tehlikeli bir yolculuk için denize açılan mülteciler arasında saklandığını belirtti. İddialarını insan kaçakçılarıyla yaptığı görüşmelere dayandıran Abdulbasit Harun isimli yetkili, IŞİD’in mülteci gemilerini organize eden insan kaçakçılarına kârlarının yarısı karşılığında izin verdiğini de savundu.
Akdeniz’de yüzlerce mülteciyi taşıyan teknelerin ardı ardına batması sonucun yalnızca 2015 yılı içinde en az bin 800 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Daha önce Mısır ve İtalya, IŞİD militanlarının gemilerle Avrupa’ya ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu. AB’nin sınır muhafaza kuruluşu Frontex de yabancı militanların yasa dışı iltica yollarını kullanarak Avrupa’ya sızabileceklerine dikkat çekmişti.
Uzmanlar ise denizde mahsur kaldıkları teknelerden kurtarılan mülteciler içerisine saklanmış olabilecek militanları tespit etmenin neredeyse imkânsız olduğunun altını çiziyor.
Libyalı yetkili Harun da militanların genellikle gemilerde diğer gruplardan ayrı oturduklarını ancak Avrupalı polislerin kimin militan olup olmadığını tespit edemediklerini aktarıyor. Uzmanlara göre, insan kaçakçılığındaki yüksek kârlar, Libya’daki tüm silahlı grupların iştahını kabartıyor. Avrupa’da terör eylemleri gerçekleştirme amacı güttüğü bilinen IŞİD’in ise bu maksatla Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşan kaçak mülteci rotalarını kullandığı daha önce medyaya yansımıştı.
2011 yılından bu yana süren iç karışıklıklar Libya’yı umuda yolculuk için tüm Ortadoğulular ve Afrikalılar nezdinde elverişli bir liman haline getirmiş durumda.
Bu yıl Akdeniz’i geçmeye çalışan mültecilerin sayısının 60 bin civarında olduğu kaydediliyor. Faciaları engellemek için yeterli çabayı göstermediği gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefinde olan Avrupa Birliği, geçtiğimiz günlerde harekete geçmek zorunda kalmıştı.
AB’nin geçen hafta BM onayına sunduğu yeni mücadele planında, İtalya’nın komuta edeceği bir AB ortak deniz gücünün, yasa dışı olarak mülteci taşıdığı tespit edilen deniz araçlarını ‘kullanılmaz’ hale getirmesi öngörülüyor.
Mülteci akınından doğrudan etkilenmeyen AB ülkelerini sorumluluk almaya mecbur kılacak yeni yasal düzenlemeler de AB’nin gündeminde.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment