Ban, İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye tepki gösterdi: Büyük hayal kırıklılığı
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Konferansı’nın son gününde İran, Suriye ve Kuzey Kore’nin hazırlanan taslak metnini kabul etmeyeceklerini açıkladı. Üç ülkenin itirazı üzerine Antlaşma üzerinde kensensüs sağlanamasına tepki gösteren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ‘‘Byük hayal kırıklılığı yaşadım’’ dedi.
Konvansiyonel silahların uluslararası ticaretini düzenlemek ve ortak standartlar kurabilmek amacıyla dengeli bir taslak metin hazırlandığını savunan Ban, üye ülkelerden antlaşma için çabalarına devam etmelerini istedi. Ban, Silah Ticareti Antlaşması’nın birgün hayata geçeceğine olan inancını da dile getirdi.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ DE TEPKİ GÖSTREDİ
Salı günü BM Genel Kurul’a gelerek üye 193 ülkenin oylamasına sunulacak olan Silah Ticareti Antlaşma tasarı metni muhtemelen kabul edilerek geçecek. Antlaşmanın Genel Kurul’dan geçmesinden sonra imza atan ülkelere meclislerinden sözleşmenin hükümlerini yerine getirebilmeleri için kanuni düzenlemeye gitmelerini öngörüyor. Ancak Antlaşmaya imza atan ülkelere zaman sınırlaması getirmediği gibi herhangi bir bağlayıcılığı da sözkonusu değil.
Uluslar arası Silah Ticareti Antlaşması’nda Suriye, Kuzey Kore ile İran’ın itirazı nedeniyle güçlü ve bağlayıcı bir metnin çıkamamasına insan hakları örgütlerinden de tepki geldi. Londra merkezli Amnesty International adlı insan hakları örgütü Antlaşma’ya engel olan ülkelerin soykırım, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarını kolaylaştıracağına dikkat çekti. İran, Kuzey Kore ile Suriye’yi kararlarından dolayı kınayan Amnesty, bu üç ülkenin hareketini de ‘‘insanlığın iyiliğine karşı’’ diye yorumladı.
Silah Ticareti Antlaşma taslak metini engelleyen üç ülkenin silah ambargosu altında olduğuna dikkat çeken Amnesty, yine Suriye, İran ve Kuzey Kore’nin insan hakları kayıtlarının da berbat olduğuna vurguda bulundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment