Amerika, Suriye’ye askerî harekâtın durumu kötüleştireceğini düşünüyor

Amerika, Suriye’ye askerî harekâtın durumu kötüleştireceğini düşünüyor

Başkan Barack Obama’nın ilk defa bir askeri harekat ihtimalinden bahsetmesine rağmen, ABD’nin, askeri müdahalenin Suriye’deki mevcut durumu çok daha kötüleştirebileceğinden endişe ettiği belirtildi.

New York Times gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, ABD’nin müdahalesinin, İran ve Rusya gibi ülkelerin de mevcut yardımlarının çok üstünde bir seviyede Suriye’deki çatışmalara müdahil olma riski taşıdığına dikkat çekti. Bu durum, Beşşar Esed’e ”Batı’ya karşı Doğu” propagandası yapma imkanı verirken, “Halen Suriye rejimine karşı savaşan örgütleri de ‘Arap dünyasına yönelik yeni bir Haçlı seferi yaşanıyor’ düşüncesine itebilir.” değerlendirmesine neden oluyor.

Obama, sivillere kimyasal silah kullanılması ya da bu silahların ABD’nin ve bölgedeki müttefiklerinin düşmanı radikal çevrelerin eline geçmesinin ABD için kırmızı çizgiler olduğunu söylemişti.

Halen, muhtemel bir güvenli bölge ilanı ya da konvansiyonel olmayan silahları etkisizleştirmek için özel birliklerin gönderilmesi gibi planlar üzerinde çalışmalarını sürdüren Pentagon yetkilileri, en kötü senaryonun ise binlerce askerin Suriye’ye gönderilmesi olduğunu belirtiyor. Bunun, halen kaynamakta olan bölgeyi yangın yerine çevirebileceğini değerlendiriyor. Bazı Amerikalı uzmanlar ise Suriye’de her geçen gün daha da kontrolden çıkan bugünkü şartlarda geciken müdahalenin, daha sonra çok daha derin ve geniş, bölgesel hatta uluslararası bir çatışma alanına müdahale etmek zorunda bırakacağı uyarısı yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.