Altı ayda 25 bin kişiye yolsuzluk incelemesi
Geçen yıldan bu yana yolsuzlukla mücadeleyi ülke gündeminin en üst sırasına yerleştiren Çin’de yılın ilk yarısında yolsuzluk nedeniyle hakkında inceleme başlatılan kişi sayısı 25 bine ulaştı.
Devletin resmi haber ajansı Şinhua, yetkililerin izini sürdüğü davaların yüzde 85’inin 50 bin Yuan’ın (16 bin TL) üzerinde rüşveti veya 100 bin Yuan’ın üzerindeki yolsuzluğu içerdiğini bildirdi. Devlet medyası, dün yaptığı açıklamayı ülkenin en üst düzey savcılığı konumundaki Yüksek Halk Vekaleti’nin (YHV) istatistiki verilerine dayandırdı. Buna göre, bu büyüklükteki vakalarda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 oranında artış yaşandı. Yolsuzlukla mücadelenin yurtdışına kaçanların geri getirilmesini de içerdiğini bildiren resmi medya, bu kapsamda 320 yolsuzluk şüphelisinin Çin toprakları dışında oldukları sırada tutuklanarak ülkeye geri getirildiğini açıkladı. Yolsuzluk operasyonuyla devletin yolsuzluk ve rüşvet nedeniyle uğradığı kaybı telafi etmenin de amaçlandığını ifade eden ajans, “YHV yurtdışındaki rüşvet fonlarının geri alınması için üst düzey bir çalışma grubu oluşturacak, büyük davalarla ilgili denetimini artıracak ve firari memurlarla ilgili bir veri tabanı oluşturulacak.” bilgisini verdi.
2012 yılının Kasım ayında görevine başlayan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kampanyası başlatmıştı. Resmi görevlilerin halkın vergilerini israf etmelerine ve görevlerini kişisel çıkar amacıyla kötüye kullandıklarına dair şüphelerin iktidara zarar verdiğini belirten Şi Jinping, durumun vahametinin yönetimdeki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) varlığını tehlikeye atacak boyuta ulaştığını söylemişti. Yolsuzlukla mücadelede güçlü-zayıf ayrımı yapılmayacağını söyleyen devlet başkanı, “güçlü kaplanların” da “ikinci derece sineklerin” de peşine düşüleceği sözünü vermişti. Bir yıldan fazla bir süredir devam eden süreçte ülkenin en yüksek askeri karar alma organı olan Merkezi Askeri Komisyon’un eski Başkan Yardımcısı General Şu Caihou, hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle hem ÇKP’den ihraç edildi hem de ev hapsi cezası adlı. Caihou, ülkenin en üst düzey karar alma organı olan Politbüro’nun da üyesiydi. Çok sayıda siyasetçi ve parti yetkilisi de başlatılan inceleme sonucunda para cezasına çarptırıldı, görevinden oldu veya malvarlığı haczedildi.
Yolsuzluklar nedeniyle halkta oluşan rahatsızlığı gidermek için daha önce de operasyonların düzenlendiği ülkede, davaların göstermelik olduğu eleştirileri yapılmıştı. Siyasi gözlemciler, Şi Jinping’in “sıfır müsamaha” sloganıyla yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gittiği görüşünde. Jinping yönetimi bu amaçla beş yıllık bir plan yayınlamış ve bu kapsamda rüşvet cezalarının artırılması ve yolsuzluk soruşturmalarının daha ciddi yürütülmesi istenmişti. Yeni yönetimin başlattığı operasyonların halkı tatmin edip etmeyeceği ise şimdilik bilinmiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment