Related Articles
Almanya, Türkiye’nin İslamcı örgütlere yardımını tartışıyor
Alman İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye ile ilgili ‘gizli’ ibareli değerlendirmesinin basına sızması bir anda Berlin ile Ankara ilişkilerin gerilmesine yol açtı.
Alman İçişleri Bakanlığı’nın basına sızan belgesinde yer alan, ‘Türkiye’nin İslamcı ve terörist örgütlere uzun yıllardır destek verdiği’ değerlendirmesi ortalığı karıştırdı.
Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD’nin, İçişleri Bakanlığı’nın Sol Parti soru önergesine gönderdiği yanıt belgesindeki ‘gizli’ ibareli değerlendirmeleri yayınlamasının ardından tartışmalar büyüyor.
ARD televizyonu belgede, İçişleri Bakanlığı’nın yanıtındaki ‘gizli’ ibareli bölümde, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye’deki silahlı İslamcı muhalefete yönelik dayanışma ve destek eylemleri içinde olduğunu yazdığına işaret etmişti.
Belgede, “Ankara’nın özellikle de 2011 yılından beri adım adım İslamileşen iç ve dış politikasının sonucu olarak Türkiye, Orta ve Yakındoğu bölgesindeki İslamcı örgütlerin merkezi eylem platformu haline gelmiştir” ifadesi kullanıldığı dikkat çekti.
Hamas’ın 2013 yılından beri AB’nin terör örgütleri listesinde yer almasından dolayı belgenin içeriği, Alman kamuoyuna ‘terörist örgütlere destek’ şeklinde yansımıştı. Belgenin kamuoyuna sızmasının Türkiye ile Almanya arasında zaten zor dönemden geçen ilişkileri daha da germesinden endişe ediliyor. Ancak bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve iki büyük partinin yetkililerin açıklamaları Ankara ile Berlin arasında iplerin daha fazla gerilmemesi yolunda çaba olarak değerlendirildi.
MERKEL, GİZLİ BELGEYE DEĞİNMEDİ
Alman kamuoyu, Türkiye’nin terör örgütlerine yardım ettiği ve bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunmuştu. Bugün Başbakan Merkel, Türkiye ile mülteci mutabakatının önemine vurgu yaptı.
Mensubu olduğu parti CDU’nun internet üzerinden yayın yapan televizyon kanalına konuşan Başbakan Merkel, insanların ülkelerinden kaçmalarına yol açan nedenlere karşı mücadelede ve insan kaçakçılarıyla savaşta Türkiye ile varılan mutabakatın büyük rol oynadığını belirtti.
Merkel, İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye ile ilgili tartışmalara yol açan belgesi konusuna ise değinmedi.
İKİ BÜYÜK PARTİ’DEN ORTAK TÜRKİYE TAVRI
İktidardaki Hristiyan Birlik Partisi ile Sosyal Demokrat Parti, Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrılarını reddetti. Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann Türkiye ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmeye alınması için bir neden görmediğini söyledi. Oppermann, “İçişleri Bakanlığı, Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verilen yanıtta sadece eskiden beri bilinen şeyleri sivri bir şekilde formüle etmiştir” diye geçiştirdi.
Hristiyan Demokrat Parti Başkanlık Kurulu üyesi Jens Spahn da Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ve öyle kalacağını vurgulayarak, “Ayrıca AB olarak komşumuzdur. Dolayısıyla birbirimizle güvenilir ilişkilere ihtiyacımız var” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment