Afganistan’da güvenlik artık Afganlara emanet
Taliban’ı devirmek için 12 sene önce Afganistan’a giren NATO güçleri, artık sadece Afgan güçlerini gerekli görüldüğünde desteklemekle görevli olacak. Afgan güçlerinin ülkedeki emniyetin tesisinde tek sorumlu makam olarak ilan edilmesi kararı, NATO güçlerinin 18 ay sonra ülkeyi tamamen terk etmesine giden yolu da açıyor.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afgan güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenliği sağlama sorumluluğunu 12 yıldır ülkede bulunan ABD liderliğindeki NATO koalisyon güçlerinden devraldıklarını ilan etti. Afgan askerlerinin eğitimi için kurulan Milli Savunma Akademisi’nde devir teslim münasebetiyle yapılan törende konuşan Karzai, “cesur Afgan güvenlik güçlerinin ülke güvenliğini devralmasının ülke tarihi için bir dönüm noktası olduğunu” vurguladı.
NATO ile Afgan yetkililer arasında beşinci ve son kez düzenlenen görüşmelerin hemen ardından düzenlenen törende, NATO’nun sorumluluğundaki 95 ilçe ve kasaba da Afgan güçlerine devredildi. Böylelikle ülkenin bütününün güvenliğinden mesul olan Afgan güçleri, dünkü görüşmelere kadar güvenliğin yüzde 89’undan sorumluydu.
Başkent Kabil’de düzenlenen törende NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afgan bakanlar, Afgan subaylar ve çok sayıda askerî öğrenci de hazır bulundu. Devir teslim münasebetiyle yaptığı konuşmada Afgan güvenlik güçlerinin gelişimine vurgu yapan Rasmussen de, “10 yıl önce Afgan ulusal güvenlik güçleri diye bir şey yoktu. 5 yıl önce Afgan güçleri, bugünkü ordunun küçük bir grubunu oluşturuyordu. Fakat şu an 350 bin kişilik bir askeri ve polis gücünüz var. Bu müthiş bir güç.” şeklinde konuştu. NATO Genel Sekreteri, birçok kompleks saldırıda hızlı ve başarılı müdahaleler yaptıklarını ifade ettiği Afgan güçlerinin ülkedeki güvenliği sağlamak için artık yeterli olduğunun da altını çizdi. Rasmussen, 22 Mart 2011’de başlayan geçiş sürecinin tamamlanmasının Afganistan için bir ‘dönüm noktası’ olduğunu belirterek, bunun Afgan güvenlik güçlerinin giderek daha da kuvvetli hale gelmesiyle mümkün olduğunu ifade etti.
Afganistan’da 10 yılı aşkın süredir görev yapan NATO çatısı altındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), Afgan asker ve polisine eğitim desteği sağlamaya devam edecek. Alandan çekilecek olan ISAF Taliban ve diğer militan güçlere karşı Afgan güçlerine lojistik destek vermeye devam edecek. 2010 Lizbon Zirvesi’nde kararlaştırılan yol haritasına göre 2014 sonuna kadar 66 bini Amerikalı olmak üzere 100 binden fazla askerden oluşan muharip NATO güçlerinin ülkeden ayrılmasıyla, Afganistan tam anlamıyla güvenlik kontrolünü üstlenmiş olacak. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler, 2014 sonrasında da ülkede asker bulundurmaya devam edecek.
Taliban, Katar’da ofis açtı
Afganistan Talibanı’nın Katar’da ofis açtığı bildirildi. Uzun süredir gündemde olan plan, Afgan hükümetiyle 12 yıldır ara verilen barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını amaçlıyor. Bunun üzerine ismini açıklamak istemeyen ABD’li yetkililer, Taliban’la müzakereler için Katar’a temsilci göndereceklerini açıkladı. Örgütün kararından memnuniyet duyan ABD’li makamlar, Katar’da açılan Taliban bürosunun örgütün El Kaide’yle bağlarını koparması için bir sıçrama tahtası niteliğinde olduğunu ifade etti. Karzai de yakında aynı sebeple Katar’a temsilci göndereceklerini açıkladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment