ABD’nin müttefikleri, IŞİD operasyonuna karşı temkinli
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ortadoğu ve Avrupa turuyla müttefiklerinden radikal Selefi örgüt IŞİD’e karşı harekât için en fazla desteği sağlamaya çalışıyor. Fransa ve İngiltere, detaylarını bilmedikleri harekât planını, ABD ile beraberce belirlemeyi talep ediyor. Arap ülkeleri ise ön plana çıkmaktan kaçınıyor.
Irak ve Suriye’de hâkimiyetini güçlendiren radikal Selefi örgüt IŞİD’i yenilgiye uğratmak için büyük bir operasyona hazırlanan ABD, örgüte karşı Avrupa ve bölge ülkelerinden müteşekkil geniş bir koalisyon oluşturmak için diplomatik atak başlattı. Geçen hafta Arap ülkelerini ziyaret eden, önceki gün Ankara’da Türk yetkililerle görüşen, dün ise Mısır’da temaslarda bulunmasının ardından Avrupa’ya geçen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, müttefiklerinden olabilecek en üst düzeyde destek sözü almaya çalışıyor. Bölge ülkeleri ve Avrupalı liderler ise henüz detayları ortaya çıkmayan ve kimin ne rol oynayacağı belli olmayan IŞİD operasyonuna, destek sözü vermekle birlikte temkinli yaklaşıyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın ilan ettiği plana göre IŞİD, hem Irak’ta hem de Suriye’de havadan vurulacak. ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun hiçbir üyesinin sahaya kendi askerlerini sürmesi ise öngörülmüyor. Ne var ki, ABD’ye hava operasyonunda şimdilik kendi uçaklarıyla destek verme sözü veren tek ülke olan Fransa dahi, uzun vadeli ve detaylı bir planı tüm koalisyon ülkeleriyle birlikte tartışıp netleştirmeyi talep ediyor. Reuters haber ajansına konuşan bir Fransız diplomat, karar mekanizmasındaki yetkilerinden vazgeçmek istemediklerini belirterek, “ABD’nin taşeronu olmak istemiyoruz. Şu ana kadar niyetlerini bize açıkça anlatmadılar.” ifadesini kullanıyor. Bu maksatla, yarın Paris’te yapılacak konferansta Iraklı yetkililerle 15-20 kadar uluslararası aktörün bir araya gelmesi planlanıyor. İngiltere de Washington’un harekâtın detaylarını ve kendilerinden beklentilerini şimdiye değin netleştirmemesinden şikâyetçi. Reuters’in görüştüğü bir İngiliz hükümet yetkilisi, ABD’nin kendilerine rolleri dayatması yerine stratejiyi birlikte belirlemeleri gerektiğini belirtiyor. İtalya, Almanya, Çek Cumhuriyeti gibi koalisyonda yer alan ve Iraklı gruplara silah sevk eden ülkeler de daha fazla ileri gitme niyetinde değil.
Araplar beklemede
Lojistik destek adına Amerika’nın IŞİD operasyonunda bölge ülkelerine ihtiyacı büyük. Ancak Suudi Arabistan ve Türkiye gibi Müslüman ülkelere, koalisyona bir ‘Haçlı seferi’ görüntüsünün hâkim olmaması için de ihtiyacı var. Ancak IŞİD’in elinde Musul konsolosluğu baskınından esir alınan 49 rehinesi bulunan ve Suriye ile arasındaki yüzlerce kilometrelik sınırı kontrol etmekte zorlanan Ankara’nın Kerry’nin ziyaretinde askeri hiçbir operasyonda yer almayacağını, İncirlik Üssü’nü kullandırmayacağını, yalnızca insani yardıma odaklanacağını açıkça ilettiği belirtiliyor. ABD’ye üs verme taahhüdünde bulunan Suudi Arabistan ise Washington’un kendileriyle olduğunu ispatlamasını istiyor. Ürdün ve Mısır’ın da askeri destek vermesi de pek muhtemel görünmüyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment