ABD’nin casusluk iddiasına Latin Amerika’dan sert tepki

ABD’nin casusluk iddiasına Latin Amerika’dan sert tepki

Brezilya ve Meksika hükümetleri, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın iki ülkenin devlet başkanlarının internet iletişimleri üzerinde casusluk yaptığı iddialarının ardından ABD elçilerini görüşmeye çağırdı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Luis Figueiredo, Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in internet iletişiminin içeriğine erişildiği yönündeki iddiaların doğru olması halinde, bunun “Brezilya’nın egemenliğinin mazur görülemez ve kabul edilemez bir ihlali” anlamına geleceğini söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı da Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun elektronik postaları üzerinde casusluk yapıldığı iddialarının “kapsamlı bir şekilde araştırılması” çağrısıyla Washington’a nota verildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Her iddia edilen istihbarat faaliyetiyle ilgili kamuoyu önünde yorum yapmayacağız, ancak ABD’nin de tüm diğer ülkelerin topladığı türde dış istihbarat toplamakta olduğunu açıkça ifade ettik.” denildi.

İddialar, Pazar günü Brezilya’da yayın yapan TV Globo kanalının bir programında Rio merkezli bir gazeteci olan Glenn Greenwald tarafından dile getirilmişti.

Casusluk iddiaları, Latin Amerika’nın en büyük iki ekonomisinin liderlerinin Rusya’da Perşembe günü başlayacak G20 zirvesine katılmak için yola çıkmaya hazırlandıkları bir dönemde ortaya atıldı. G20 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama da katılıyor.

‘Egemenlik saldırı altında’

İngiliz Guardian gazetesinin köşe yazarlarından Glenn Greenwald, TV Globo’da katıldığı programda, eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan gizli belgelerin ABD ajanlarının Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef’un danışmanları arasındaki iletişimi izlemeye aldıklarını gösterdiğini söylemişti. İddiaya göre, NSA Rousseff’ın ziyaret ettiği internet içeriğine erişmek için özel bir program kullanmış.

Brezilya Adalet Bakanı, iddialar doğruysa bunun “ülkesinin egemenliğinin saldırıya uğraması anlamına geleceğini ve bunun kabul edilemez olduğunu” söyledi.

ABD’nin ticari çıkarları nedeniyle casusluk faaliyetlerine başvurduğundan şüpheleniliyor. Bu iddiaların Roussef’un Ekim ayında yapacağı ABD ziyareti öncesinde gelmesi ise iki ülke arasında yaşanılacak muhtemel bir gerginliğin görüşmeye yansıması sözkonusu. Brezilyalı yetkililer, Roussef’un ABD ziyaretinin söz konusu iddiaların ardından iptal edilip edilmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Snowden’ın sızdırdığı bilgiler

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun iletişiminin de geçen yıl temmuz ayında yapılan seçimle iş başına gelmesinin öncesinde izlemeye alındığı iddia ediliyor.

Greenwald, Haziran 2012’den kalma bir belgenin, Pena Nieto’nun e-postalarının okunduğunu gösterdiğini söylüyor.

Belgeler Greenwald’a eski ABD istihbarat analisti Edward Snowden tarafından gönderilmiş. NSA’nın gizli bilgilerini ABD ve İngiltere’de medyaya sızdıran Snowden’a Rusya’da geçici sığınma hakkı tanınmıştı.

Greenwald 6 Haziran günü Snowden tarafından sızdırılan gizli belgeleri açıklayan için ilk gazeteci olmuş, ABD ve İngiltere yetkililerinin yürüttüğü izleme operasyonları hakkında bir dizi yazı yazmıştı.

Greenwald’ın birlikte olduğu gazeteci David Miranda’nın geçen ay Londra’daki Heathrow havaalanında dokuz saat boyunca gözaltında tutulması, İngiltere’de ve İngiltere dışında tartışmalara yol açmıştı. Greenwald, bu olayın NSA’in gizli bilgileri hakkında haber yapanların gözünü korkutma çabası olduğunu söylüyor.

İngiltere hükümeti ise polisin “hassasiyet düzeyi yüksek bilgilerin çalındığından şüphelenmesi halinde” harekete geçmeye hakkı olduğunu belirtiyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.