ABD, Yemen’deki elçiliğini kapattı; Türkiye’den talepte bulunmaya hazırlanıyor

ABD, Yemen’deki elçiliğini kapattı; Türkiye’den talepte bulunmaya hazırlanıyor

ABD, Yemen’in başkenti Sana’daki büyükelçiliğini güvenlik gerekçesiyle kapatıyor. ABD’nin ülkedeki çıkarlarını korumak için ise Sana’daki Türkiye veya Cezayir Büyükelçilikleri’den talepte bulunabileceği iddia edildi.

Daha önce ABD, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi’nin geçen ay istifa etmesinin ardından güvenlik gerekçesiyle Yemen’deki büyükelçiliğinde işlemleri kısa süreliğine durdurduğunu açıklamıştı. ABD bugün, başkent Sana’daki elçiliğini kapatma kararı aldı. Elçilik çalışanları, Washington tarafından kendilerine verilen bilgide, ABD’nin, başkent Sana’daki Türkiye veya Cezayir Büyükelçilikleri’den kendi çıkarlarını gözetmek için talepte bulunabileceğini belirtti.

Öte yandan, Washington’daki bir ABD’li yetkili ise Yemen’deki Amerikan Büyükelçiliği’nin kapatılacağını doğruladı fakat ne zaman kapatılacağı hakkında net bir bilgi vermedi. Ancak, Yemen’deki elçilik çalışanları ABD Büyükelçisi’nin Çarşamba günü ülkeden ayrılacağını iddia etti.

Eylül ayından itibaren başkent Sana, Husilerin kontrolü altındaydı. Silahlı Husi milislerinin Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basmasından bir süre sonra Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi istifa etmişti. Yemen’de yönetimi devralan Husiler, 551 üyeli parlamentonun lağvedildiğini ve yerine geçici ulusal konseyin kurulacağını açıklamıştı. Ülkede 2 yıllık bir geçiş dönemi olacağı ve bu süre zarfında yeni oluşturulacak 5 kişilik başkanlık konseyinin görev yapacağı duyurulmuştu.

Fransa ise başkent Sana’daki siyasi karışıklıklar nedeniyle meydana gelen olayların “güvenlik riskleri” taşıdığı gerekçesiyle bir süreliğine elçiliğini kapattığını duyurmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.