ABD İHA’ları Pakistan’da en çok evleri bombalamış

ABD İHA’ları Pakistan’da en çok evleri bombalamış

Pakistan’da 2004 yılından beri büyük tepki toplayan ABD İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırıları ile ilgili yapılan araştırmalarda, yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor.

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (TBIJ) tarafından yapılan araştırmada, 10 yıl boyunca süren ABD İHA saldırılarında vurulan hedeflerde en çok sivil yerleşim alanları bombalanmış. İHA saldırıları hakkında bir ilk olan araştırma, saldırılarda hedef alınan medreselerin, okulların, araçların ve evlerin istatistik bilgilerini ortaya çıkardı.

Araştırmada ülkede son on yılda 380’den fazla İHA saldırısında 132 evin bombalandığı gözler önüne seriliyor. Bu oran saldırıların yüzde 61’nin hanelere yapıldığını gösteriyor. Saldırılarda ölen 1500 kişi içinden en az 222 sivilin bu evlerde hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Son bir buçuk yılda sivil kayıpların hemen hemen hiç yaşanmadığı belirtilirken, istatistiki olarak bakıldığında her saldırıda bu evlerde yaşayan en az ortalama bir sivilin öldüğü biliniyor. Ancak TBIJ, ölen kadın sayısının halk tarafından açıklanmaması sebebi ile bu rakamların daha da çok olabileceğini belirtiyor.

Bilançonun en ağır olduğu saldırılarda cami ve medreselerin hedef alındığı görülüyor. Toplam 8 saldırıda ortalama 17 insanın öldüğü ifade edilirken 10 yılda 99 sivilin can verdiği kaydediliyor.


ABD İHA saldırılarında sivil kayıpların sayısı henüz net olarak bilinmiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.