Yeni Mac Mini ABD’de Üretilecek

Yeni Mac Mini ABD’de Üretilecek

Apple’ın Foxconn’la birlikte ABD’de üreteceği ilk ürünün Mac Mini olacağı söyleniyor.

Apple’ın ABD’de üretim hayali her geçen gün gerçeğe bir adım daha yaklaşıyor. Uzun yıllarda tüm ürünlerini Çin’de ürettiren firma, kısa bir süre önce ABD’deki işsizliği azaltma yönündeki çabalara katkı olarak ülkede bir fabrika kurmayı hedeflediğini açıklamıştı. CEO Tim Cookda Apple’ın sadece bir montaj tesisi kurmayacağını, daha etkili ve kapsamlı bir proje hayata geçireceğini dile getirmişti. Gelen bilgilere göre bu projenin ilk ürünü Mac Mini olacak.

Apple’ın şuan özel konfigürasyon iMac modelleri ABD’de bir araya getiriliyor fakat bu üretim oldukça düşük adetli. Firmanın hedefi 100 milyon dolar harcayarak yeni ve kapsamlı bir üretim tesisi kurmak. Fakat Apple’ın bu konuda işbirliğine gittiği firma yine Foxconn olacak gibi. Çin’de Apple ürünleri üreten en büyük firmalardan biri olan Foxconn’un ABD’deki üretimden de sorumlu olması bekleniyor. Nitekim Foxconn da ABD’de üretim yapma planlarını gizlemiyor.

Kurulacak fabrikanın kapasitesi düşük olacağından Apple şimdilik sadece 1 Mac modelini ABD’de üretmeyi planlıyor. Bu ürünün hangisi olacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmamıştı. Fakat Digitimes’ın haberine göre bu ürün Mac Mini olarak belirlendi. Ekranı bulunmayan küçük bir ürün olduğu için Mac serisinde üretimi en kolay modelin Mac Mini olduğu söyleniyor. Ayrıca yıllık 1.4 milyon adetlik talep de nispeten düşük.
Apple’ın bu çabası aslında piyasanın geleceğine dair önemli bir işaret. Özellikle ABD Hükümeti güçlü şirketlere rağmen yüksek işsizlikten şikayetçi. Bu durumun sebebi birçok dünya devi şirketin üretimi Çin’de yaptırıyor olması. Çin’deki iş gücü çok yüksek ve maliyetler ucuz. Bu karın artmasını sağlıyor.

Fakat Çin’de son yıllarda gelişen ekonomi yaşam şartlarını da yükseltti. Bu sebeple artık Çinli işçilerin maaşları da yüksek. Bunun yanında çalışma koşulları ve işçi hakları konusunda da şirketlere ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bunlar Çin’in üretim merkezi imajının sorgulanmasına sebep olabilir. Apple’ın şimdilik düşük kapasiteli de olsa ABD’de üretimi denemesi deneysel bir hamle gibi. Eğer başarılı olursa önümüzdeki birkaç yılda özellikle ABD’li şirketlerin ülkelerine döndüğüne şahit olabiliriz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.