Yahoo CEO’su sahte üniversite derecesi için özür diledi

Yahoo CEO’su sahte üniversite derecesi için özür diledi

Yahoo CEO’su Scott Thompson özgeçmişinde eğitimiyle ilgili yapılan yanlışlıktan dolayı üzgün olduğunu fakat bu durumun istifa etmesini gerektirmediğini söyledi.

Thompson, pazartesi günü şirket çalışanlarına gönderdiği notta özgeçmişinde bulunan yanlış bilgi için özür diledi. Yahoo bu notun bir kopyasını  Associated Press’e de verdi. Notta Thompson’in hiç başlamadığı bilgisayar bilimleri derecesinin neden özgeçmişinde yer aldığına dair herhangi bir açıklama yok. Yapılan yanlışlık en son Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu belgelerinde de tekrarlandı.

Thompson: “Hepimiz şirketimizin ilerlemesi için büyük bir özveriyle calışıyoruz, fakat bu yanlışlık çalışmalarımıza olumsuz bir etki yapmıştır. Bu yüzden, bütün sorumluluğu alarak sizlerden özür diliyorum” dedi. CEO kendi işi tehlikeye girmiş olsa bile Yahoo’nun gelir artışını canlandırmak ve şirketin hisse senetlerindeki değer artışını artırmak için elinden geleni yapacağına dair şirket calışanlarına güvence verdi.

Konunun ortaya çıkması şirketle birlikte çalışan Third Point LLC fonunun, şirketin yönetim kurulundan ocak ayinda işe alinmadan önce Thompson’in geçmişi hakkında ne kadar araştırma yapıldığına dair soruları ve bunu araştırmak için belgeleri incelemek istemesiyle başladı. Baslangıçta, yanlış bilgi diye geçiştirmeye calışan Yahoo yönetim kurulu, Thompson’in öz geçmişinde bulunan bilgisayar bilimi derecesi hakkında soruşturma başlattı. Thompson, şirket çalışanlarina yasanan bu sürece saygı duydugunu ve bu konu hakkında ne gerekiyorsa temin edeceğini söyledi.

Thompson’in özgeçmişinin Yahoo’nun internet sayfası ve SEC (sermaya piyasasi kurulu) belgelerinde yer almasının yanı sıra sahte derecenin Thompson’in daha önce çalıştiğı E-bay şirketinde de yer aldığı belirlendi.

Uzmanlara göre Thompson’in eğitiminde tekrarlan bu yanlışlık, muhtemelen Thompson’in CEO olarak görevini sonlandıracak kadar ciddi. Bilgi notunda Thompson, şimdiye kadar maliyeti azaltılmaya odaklanmış bir dönüş planıyla görevinden ayrılmamak için kararlı bir adam gibi görünüyor. Geçen ay 2,000 işçiyi işten çikartan Thompson, şimdide iyi gelir getirmeyen 50 Yahoo servisini kapatmaya çalişiyor. Ayrıca şirketin en değerli yatırımı olan Çin internet şirketi Ali Baba Grubunun yüzde 40’lık hissesinin satışını araştırmakta.

Yahoo yönetim kurulu soruşturma tamamlandığında, Thompson’in sahte derecesiyle ilgili bilgileri hissedarlarıyla paylaşacak. Geçtiğimiz hafta Thompson’in özgeçmişindeki yalanın orataya çıkmasıyla, Third Point; Yahoo’ya Thompson’ın işine son verilmesi için  pazartesi gününe süre verdi.

Thompson’in koltuğunu bırakmaya zorlanması, Third Point’in Yahoo yönetim kurulundaki boşalan sandalyeleri almak için geliştirdikleri kampaya çercevesinde gelişiyor. Loeb, kendisiyle birlikte üç arkadaşının Yahoo’nun talihini artıracaklarına inandığını söyledi.

Thompson’in işe alındığı iç kayıtları talep eden Third Point ayrıca seçilen altı yönetici hakkındaki belgeleri de araştırıyor. Bunlardan beşi Yahoo’nun Thompson’ı işe almasından sonra görevlendirildi. İsimleri geçen yöneticiler: Peter Liguori, John Hayes, Thomas McInerney, Maynard Webb Jr. and Fred Amoroso.

Third Point ayrıca 2010 yılında yönetim kuruluna atanan Patti Hart’a ilişkin kayıtlarıda istiyor. Hart Yahoo kuruculardan Jerry Yang’in yönetim kurulundan ocak ayında istifa etmesinin ardından yeni bir yönetici bulmak için oluşturulan komitenin başkanlığını yaptı. Diğer dört üye bu yıl sonunda istifa edeceklerini açıkladı.

Bununla birlikte Third Point Hart’ın yatırım fonunda bulunan özgeçmişindeki yanlış bilgiden dolayı istifa etmesini istediklerini  belirtti. Söz konusu olan yanlış bilgi Hart’ın pazarlama ve ekonomi alanında lisans derecesinin özgeçmişinde yazdiğıdır. Third Point’in suçlamasının ardından Yahoo Hart’ın Illionis State üniversitesi’nden uzmanlık alanı pazarlama ve ekonomi olan işletme bölümünden lisans derecesi aldığını açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.