Türk öğrencinin buluşu arabaları yüzde 65 hafifletecek

Türk öğrencinin buluşu arabaları yüzde 65 hafifletecek

Doktora öğrencisi Alper Kızıltaş atık halılardan geliştirdiği yeni kompozit malzeme sayesinde arabaların yüzde 65 hafiflemesini sağlayacak.


Plastik Mühendisler Derneği’nin her yıl dünya genelinde düzenlediği proje yarışmasına katılan Kızıltaş geliştirdiği yeni proje sayesinde önemli bir burs kazandı.

Maine Üniversitesi’nde Odun Mekaniği ve Teknolojisi üzerine doktora yapan Kızıltaş atık halılardan elde edilen plastikleri eritirek  seluloz ile güçlendirip kompozit malzemesi üretiyor. Daha sonra bu maddeyi otomobil endüstrisinde direnç gerektiren ve ısıya karşı hassas olan araba kaputu altında kullanılacak malzeme haline getiriyor. Elde edilen bu yeni malzeme, kaput altında kullanılan çelik malzemenin yerine kullanılabiliyor. Bu da arabanın yüzde 65 daha hafif hale gelmesini sağlıyor. Geliştirdiği yeni proje ile atık halılarin oluşturdugu çevre kirliliğinin onemli derecede azalacağını belirten Kızıltaş “Yeni projem sayesinde daha ucuz, hafif ve geri dönüştürebilir araba parçacıkları üretimi mümkün olacaktır.Yapılan araştırmalara göre yüzde 10 ağırlık azalmasi  otomobillerde yüzde yedilik 7 yakıt tasarrufu sağlamaktadır.” dedi. Kızıltaş’ın geliştirdiği kompozit malzeme sayesinde daha az yakıta ihtiyaç duyan arabaların yapımı mümkün olacak. Yaptığı çalışmanın selulozun mühendislik plastikleri ile kullanılmayacağı yargısını da ortadan kaldırdığı bilgisini veren Kızıltaş, yapmış olduğu çalışmaların birçok hakemli dergi tarafından yayımladığını da ifade etti.

Genelde ülkelerin gelişmişlik düzeyinin o ülkenin arabalarında kullanılan plastik miktarı ile ilişkilendirildiğini hatırlatan Kızıltaş, Amerika’daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’deki otomobil sektörüne katkıda bulunmak için çalışacağını söyledi.

Ayrıca Kızıltaş, otomobil endüstrisinde uzman ve bu sektöre yön veren insanlar tarafından oluşan juri heyeti tarafından 2013 Eylül ayında Detroit’te yapılacak olan Otomotiv Kompozitleri konferansına konuşmacı olarak davet edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.