Timsahların çenelerinin son derece duyarlı olduğu keşfedildi

Timsahların çenelerinin son derece duyarlı olduğu keşfedildi

Bilim adamları, kalın deriye sahip timsahların dokunmaya insanlardan çok daha duyarlı olduğunu ortaya çıkardı.

Timsahların çene bölgesindeki kubbe biçimli yumruları araştıran bilim adamları, özel hücrelerden oluşan yumruların insanın parmak ucundan çok daha duyarlı olduğunu keşfetti.

‘Journal of Experimental Biology’ dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bu yumrular, sürüngenlerin avlanma sırasında gösterdikleri etkileyici tepkilerde önemli rol oynuyor.

Araştırmayı yapan Vanderbilt Üniversitesi’nden Duncan Leitch, yumruların çeşitli uyarıcılara nasıl tepki verdiğini test ettiklerini ve yumruların dokunmaya duyarlı olduğunu belirlediklerini söyledi.

Yumrulardan alınan örnekleri mikroskopta incelediklerinde insan derisindekine benzer hücrelerden oluştuklarını gözlemleyen Leitch, yumruların yüzeyinin hemen altında yer alan sinir uçlarının basınç ve titreşime de duyarlı olduğunu ortaya çıkardı.

Leitch, timsahın bu sinir uçları sayesinde gece karanlığında yenilebilir ve yenilemez şeyleri birbirinden ayırt edebildiğine dikkati çekti.

Timsahların ön bacakları çok kısa olduğu için yavrularının bakımında çenelerini ve ağızlarını kullandıklarına işaret eden Leitch, ortalama ısırma gücü 1100 kilogram olan timsahların yumrular sayesinde yavrularını ağızlarında taşıyabildiklerine işaret etti.

Timsahların çenelerindeki siyah yumruların işlevi, şimdiye kadar çözülememişti. Daha önce bu yumruların sensör işlevi gördüğü, sıvı ya da tükürük salgılamaya yardımcı olduğu sanılıyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.