SpaceX, uzaya özel uçuşlar planlıyor

SpaceX, uzaya özel uçuşlar planlıyor

SpaceX isimli şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (International Space Station) başarıyla gerçekleştirdiği uçuşun ardından kargo ve astronot gönderme hazırlıkları yapıyor. Şirket ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) güvenlik uydularını fırlatmak için dev bir roket inşa ediyor.
Los Angeles’in güneybatısında yer alan Hawtorne şehrinde bulunan SpaceX şirketi geçtiğimiz hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir kapsül gönderdi. Kapsül, başarı ile geri döndü ve Pasifik okyanusundan çıkarıldı.  SpaceX, yani tam adıyla Space Exploration Technologies isimli şirket, şimdi uzaya astronot ve kargo göndermeyi planlıyor.

SpaceX, uzay istasyonunu ziyaret eden ve kargo gönderip geri dönen ilk özel şirket olarak uluslarası alanda ilgi çekti. Amerika’nın uzay mekikleri filosu artık emekliye ayrıldığı için SpaceX bu yıl düzenli bir şekilde kargo gemileri göndermeyi ve sonra da astronot göndermeyi istiyor.

Ancak bunlar SpaceX’in hedeflerinden ilki. SpaceX, Santa Barbara’nın kuzeybatısında Vanderberg Air Force’ta 30 milyar dolarlık yeni bir kalkış alanı inşa ediyor. Bu alandan, uzaya ilk insanı gönderen Saturn V’den sonra en büyük roket olan 23 katlı devasa bir roketi uzaya göndermek istiyor. Pentagon’u milyar dolarlık ulusal güvenlik uydularını yörüngeye fırlatmalarına izin verilmesi için ikna etmeye çalışıyor. Aynı zamanda, tekrar kullanılabilecek bir roket üzerinde çalıştıkları da açıklandı.

Uzay endüstrisi bilindiği gibi girmesi ve tutunması zor bir alan. Sadece başarıyla tamamlanmış beş roket atışı yapmış SpaceX’in amaçları uzay gemileri ve teçhizatları sanayisinin devleri için dahi gerçekleşmesi güç hedefler olarak değerlendiriliyor. SpaceX küçük kalmakta ısrar eden ama büyük hedefleri olan bir şirket ve oldukça çok rakibi var. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un yönettiği Blue Origin ve Sierra Nevada gibi yeni şirketler de  Orbital Sciences Corp. ve Amerika tarihinde bütün insanlı uzay gemilerini üreten Boeing Co. gibi tecrübeli şirketler de NASA ihalelerini kazanmaya çalışıyor.  
SpaceX sadece kargo için yapılmış olan Dragon uzay gemisini içine astronatlar girebilecek şekilde yeniliyor. Mühendisler astronotlar için oksijen sistemleri, sıcaklık kontrol mekanizması ve diğer hayati sistemlerin yanısıra olası bir olumsuzlukta astronotların kurtulması için yeni bir uçuşu yarıda bırakmayı mümkün kılacak bir sistem tasarlıyorlar.

Yaklaşık 1.800 çalışanı bulunan SpaceX Amerika’da ve 70 farklı ülkede toplam 170.000 elemanı bulunan Boeing yanında çok küçük bir şirket. Ancak analistlere göre bu SpaceX için bir artı çünkü işleri yavaşlatan bir bürokrasi tabakası yok. SpaceX’i benzer şirketlerden ayıran başka bir özellik ise Silicon Valley düşünce tarzıyla çalışması. SpaceX i diğer şirketlerden ayıran en önemli özelliği ufkunun geniş olması ve heyecan verici projelere odaklanmları.

Uzmanlar SpaceX devlet ile iş yapmayı istiyorsa daha sıkı kurallara uymak zorunda olduğunu vurguluyor. Öte yandan Washingtonda başarıyı yakalamak lobicilikten, tonlarca kaynağa sahip olmaktan ve devletin şartlarına göre iş yapmaktan geçiyor.

SpaceX de 2002den beri her sene lobicilik faaliyetlerine önem veriyor. Şimdiye kadar lobicilik için toplam 3.5 milyon harcadı.
SpaceX in birçok ülke ve telekomünikasyon şirketi ile değeri 4 milyar doları aşan onlarca anlaşmaları bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.