Özel havacılık şirketi Orbital Sciences’tan yeni bir roket denemesi

Özel havacılık şirketi Orbital Sciences’tan yeni bir roket denemesi

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal yapmak için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile anlaşma imzalayan özel Orbital Sciences şirketi, deneme için roket fırlattı.

    

Orbital Sciences, pazar günü Virginia eyaletinin doğu sahillerindeki Wallops Adaları’ndan fırlatılan roketin başarıyla yörüngeye ulaştığını açıkladı.

    

Şirketin cuma ve cumartesi günü yaptığı ilk iki deneme, teknik sorunlar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

    

Orbital Sciences şirketi, Cygnus aracını taşıyacak bir roketi bu yaz fırlatmayı deneyecek. Test uçuşunda Cygnus aracının 725 kilogram yük taşıması planlanıyor.

    

Amerikan uzay mekiklerinin 2011’de emekliye ayrılmasının ardından uzay istasyonuna yapılacak ticari ikmal seferlerinin büyük önem kazanması üzerine NASA, merkezi Virginia’daki Dulles’te bulunan Orbital Sciences şirketi ile 1,9 milyar dolarlık sözleşme imzalamıştı.

    

Anlaşmaya göre Orbital Sciences, yılda 2 kez olmak üzere 8 sefer düzenleyecek. Cygnus aracı, UUİ’ye toplam 20 bin kilogram kargo taşıyacak.

    

NASA’nın 12 kargo seferi için 1,6 milyar dolarlık anlaşma yaptığı SpaceX şirketi ise Dragon aracıyla şimdiyle kadar UUİ’ye 3 kez sefer düzenledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.