Obezite tedavisinde mikroçip alternatifi

Obezite tedavisinde mikroçip alternatifi

İngiltere’de bir grup araştırmacı, iştahı bastırabilecek bir mikroçip geliştirmeye çalışıyor.


Elektronik implant ilk önce hayvanlar üzerinde denenecek. İnsanlar üzerindeki denemeler ise ancak üç yıl sonra başlayacak. Projeyi yürüten bilim insanları, mikroçipin, kilo azaltmak için yapılan ameliyatlara bir alternatif oluşturacağını söylüyor.


Mikroçipin, akciğer-mide siniri veya onuncu sinir olarak bilinen ‘vagus’ üzerine yerleştirilmesi planlanıyor.


KİMYASAL İZLER DE TAKİP EDİLECEK


Imperial College London’da çalışan Prof. Chris Toumazou ve Prof. Sir Stephen Bloom’un yürüttüğü projeye göre, ‘akıllı protez modülatör’, karındaki periton boşluğuna yerleştirilecek.


Mikroçip, sinirden geçen iştah sinyallerinin elektriksel ve kimyasal izlerini okuyacak. Daha sonra mikroçip tarafından beyine, bu iştah sinyallerini durduracak veya azaltacak elekrtik sinyalleri gönderilecek.


Araştırmacılar, elektriksel uyarıların yanı sıra, kimyasal izlerin takip edilmesinin daha seçici ve hassas bir yol olduğu görüşünde. Projeye, Avrupa Araştırma Konseyi tarafından 7 milyon Euro’nun üzerinde ödenek ayrıldı.


Yine vagus üzerine yerleştirilen benzer bir aygıt, sara hastalarının geçiridiği epileptik nöbetleri azaltmak için geliştirildi.


Prof. Doumazou, BBC’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu gerçekten küçük bir mikroçip ve bu çip üzerinde, iştah kontrolünden sorumlu sinirsel sinyaleri modelleyebilen bir zeka var. Bu sinyalleri izleyerek beyni, tam tersi yönde uyarabiliriz. Bu, ‘yeme’ demenin yerini, iştahı kontrol etmek alacak. Böylece, belki hızlıca yemek yerine yavaşça yiyeceksiniz.”


Ön laboratuvar denemelerinin, bu mantığın işlediğini gösterdiği belirtiliyor.


Imperial College London’da Diyabet, Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Başkanı olan Prof. Bloom, geliştirdikleri çipin, “şişmanlık ameliyatının” yerini alabileceğini söylüyor: “Küçük bir yerleştirme olacak ve tasarımı sayesinde hiçbir yan etki olmazken, iştah doğal bir yoldan engellenecek. Beyin ise bir yemekten sonra bağırsak sisteminden aldığı sinyallerin aynısını alacak ve bu sinyaller daha fazla yenmemesini, bağırsakların dolu olduğunu söyleyecek.”


Prof. Bloom’a göre, gastrik bantlamadan farklı olarak, mikroçip hem tüketimi hem de açlık sancılarını azaltacak.


ABD’DE DE ÖRNEKLERİ VAR


Vagus siniri solunumu, kalp atışını, sindirim sisteminde asitlerin salgılanmasını ve bağırsağın kasılmasını kontrol ediyor.


Ayrıca, vücut sistemlerinin nasıl işlediğine ilişkin bilgileri beyine gönderiyor.

Vagus üzerine implant yerleştirme üzerinde sadece Imperial College London grubu çalışmıyor.


ABD’deki EnteroMedics şirketi de, elektrik sinyalleri aracılığıyla vagus sinirini durduran bir implant geliştirdi.


“VBloc” adlı aygıtın 239 hastanın katılımıyla yapılan klinik denemesiyle ilgili veriler, kullanan hastaların yarısında fazlasının en az % 20 kilo verdiğini gösteriyor. Ancak şirket, sonuçların beklendiği kadar iyi olmadığını belirtiyor.


IntraPace adlı başka bir Amerikan şirkti, gıda tüketimini azaltmak için vagus sinirini uyaran “Abiliti” aygıtını Avrupa’da satışa sunmak için onay aldı.


İngiltere’deki Tıp Araştırmaları Konseyi MRC’nin obezite uzmanı ve klinisyen araştırmacı Dr. Tony Goldstone, Imperial ekibinin projesinin “heyecan verici ve benzersiz bir yaklaşımı” olduğunu vurguluyor: “Vagusun uyarılması henüz yaygın hale gelmedi ve mide temposunu ayarlayıcılar ile vagus uyarıcılarından alınan sonuçlar karmaşık. Ama bence bu araştırılmaya değer yenilikçi bir yaklaşım. Obezite cerrahisine, özellikle gastrik bandlamaya katılan herkes kilo vermiyor, öyleyse diğer prosedürler yararlı olabilir. Daha basit, ucuz ve uygun prosedürlere ihtiyacımız var. Gastrik baypastan ve obeziteyle ilgili diğer operasyonlardan farklı olarak, geri döndürülebilir bir uygulama; bu da başka bir avantaj.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.