NASA Ay’a astronot gönderiyor

NASA Ay’a astronot gönderiyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Ay yörüngesine astronot gönderme hazırlığında olduğunu iddia edildi. 1969 yılında uzaya gönderdiği astronotların Ay’a ayak basıp basmadığı hala tartışma konusu olan kurumun yeni çıkartmasının tarihini Başkan Obama’nın açıklaması bekleniyor.

George Washington Üniversitesi profesörlerinden Uzay Bilimi Uzmanı John Logsdon, Space.com internet sitesine yaptığı açıklamada, “NASA bu düşüncesi üzerinde uzun süredir çalışıyor. Planın son aşamasında ise uzay aracının Ayın yörüngesine yerleştirilmesi işlemi var.” ifadelerini kullandı. Logsdon, “Açıklama yapmak için seçimin bitmesini bekliyorlardı.” dedi.

Obama, NASA’ya 2010 yılında uzaya astronot gönderilmesi için çalışma başlatılması talimatı vermiş ve 2030 yılında da Mars’a astronot gönderilmesi hedefi koymuştu. Kurum bu hedefe ulaşmak için ‘Uzay Fırlatma Sistemi’ (SLS) adında dev bir roket geliştiriyor. Roketin kapsülünün adı ise ‘Orion’ adını taşıyor.

Kurum uzun süredir üzerinde çalıştığı SLS ile ilk olarak Ay yörüngesine astronot göndermek istiyor. Ancak bunun en erken 2021 yılında gerçekleşebileceği belirtiliyor. NASA bu gönderme işlemine ‘Keşif Görevi 2’ adını veriyor. ‘Keşif Görevi 1’ ise 2017 yılında yine SLS’nin astronotsuz olarak Ay yörüngesine gönderilmesi planına deniyor.

Öte yandan Obama Yönetiminin NASA’nın Ay’a astronot gönderme konusundaki yaptığı tüm çalışmalardan haberi olduğu ancak bilginin halkla paylaşılması için seçimlerin sona ermesi beklendiği ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.