İnsandaki bağışıklık sistemi, kullanılmayan beyin hücrelerini hastalıklı olmasa da sindiriyor

İnsandaki bağışıklık sistemi, kullanılmayan beyin hücrelerini hastalıklı olmasa da sindiriyor

Kullanmak ya da kaybetmek sizin elinizde. Yakın zamanda yapılan araştırmalar bağışıklık hücrelerinin bir türünün kullanılmayan beyin devrelerini ve bağlantılarını sağlıklı bile olsalar imha ettiği ortaya çıkardı. Bilim adamları bu süreci daha iyi anlamanın, dejeneratif beyin hastalıklarını başlangıç evresinde önlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Şimdiye kadar tıp ‘mikrogli’yi beyni hasardan koruyan ve bir hastalık sonrası toparlanmayı sağlayan basit bağışıklık hücreleri olarak değerlendiriyordu. “Hastalık sonrası beyindeki enkazı temizledikleri fikri, beyin hastalıkları araştırmasında sabit bir bilgi” diyor Boston Çocuk Hastanesi’nde görevli Beth Stevens. “Ama şu andaki bulgular bir hasar olmasa bile sinaptik fonksiyondaki en ince değişikliğe bile tepki verebildiklerini gösteriyor”.

Stevens ve çalışma arkadaşları, fareler üzerinde gözleri beyne bağlayan sinir devreleri üzerinde dengesizlik yaratacak oynamalar yaparak farelerin bir gözünün diğerine oranla daha aktif çalışmasını sağladı. İki göz sinyalleri birbirinden ayırdetmek için özel boyalar kullandıklarında otopsilerde daha az kullanılan gözdeki sinir bağlantılarının ve sinaps denen sinir kavşaklarının mikrogli tarafından budandığını keşfettiler. Bu sinapslar bağışıklık sistemi tarafından C3 denilen bir kimyasal madde ile işaretlenmiş olduğu ortaya çıktı.

Stevens, C3’ün bağışıklık sistemine bir nevi “beni ye” sinyali gönderdiğini belirtiyor.

Bazı sinapsların bırakılıp bazılarının yok edilmek üzere işaretlenmesinin temel sebebinin bulunması dejeneratif beyin hastalıklarının da önlenmesi konusunda yol gösterici olabilir.

“Erken sinaps kaybı birçok dejeneratif beyin hastalığını belirtisi” diyor Stevens “Dolayısıyla bunu tetikleyenin bulunabilme ihtimali hepimizi heyecanlandırıyor”.

Almanya Hidelberg’deki Avrupa Moleküler Biyoloji Labaratuvarından Francesca Peri ise “Mikrogli sadece çöp toplayıcı olarak görüldü şimdiye kadar. Şimdi ise daha ilgi çekici bir hale geldiler. Ama hastalıklar üzerindeki rollerini anlayabilmek için, evvela bunların aslen bağışıklık sisteminde ne iş gördüklerini tam olarak anlamamız gerekiyor” diyerek daha kat edilecek çok yol olduğunu ifade ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.