Hayatları pahasına bilim yapan 8 mucit

Hayatları pahasına bilim yapan 8 mucit

Bilimsel araştırma yapabilmek adına, hayatlarını tehlikeye atan bilim insanlarını sizler için derledik.

 

Wan Hoo: Ünlü Çin İmparatoru Wan Hoo, M.Ö 2309’da aya gitmeyi deneyerek, bu alanda çalışan ilk insan oldu. Wan Hoo, 47 adet roket monte ettirdiği tahtı ile Ay’ı ziyaret etmek istiyordu. Elinde meşalelerle hazır bulunan 47 yardımcısı roketleri ateşlediklerinde, büyük bir patlama oldu ve ortalık duman içinde kaldı. Wan Hoo bilim adına ölen ilk insanlardan biri olarak tarihe geçti.

 

Nicolae Minovici: Kendini asmanın nasıl bir duygu olduğunu öğrenmenin en iyi yolu ne olabilir? Rumen bilim adamı Nicolae Minovici’ye göre en iyi yol kendini asmaktı. 20. asrın ilk yıllarında çalışmalarını yoğunlaştıran Minovici, yanında yardımcıları varken, kendini asarak, bir dizi deneyde bulundu. Boğulma anında vücudun verdiği tepkileri ölçtü. Bu deneyler sırasında, ipten kurtulamayan Rumen araştırmacı, ölümden döndü. Boynu sakatlanan Minovici, 1 ay boyunca yutkunmakta sorun yaşadı.

 

Franz Reichelt: 4 Şubat 1912 tarihinde Avusturya doğumlu bir terzi, havacılar için özel olarak geliştirdiği bir elbiseyi Eyfel Kulesi’nden atlayarak denedi. Acil durumlarda bir paraşüt olarak açılacak elbise düzgün çalışmayınca, Franz Reichelt çakılarak öldü.

 

Evan O’Neill: Tarihler 15 Şubat 1921’i gösterdiğinde, tıp dünyası için yeni bir ufuk açacak O’Neill çok riskli bir operasyona giriyordu. Operatör Doktor Evan O’Neill, lokal anesteziyi ilk kez deneyecekti. İşin ilginç tarafı ise O’Neill’in lokal anestezi uyguladığı kişi, yine kendisiydi. Kurulan bir ayna düzeniyle kendi kendini ameliyat eden doktor, tıp tarihine geçti. Operasyonun 30. dakikasında doktorun apandisi dışarı çıkınca herkes umutsuzluğa kapıldı. Ancak O’Neill soğukkanlılıkla ameliyatı tamamladı ve ölümden döndü.

 

Werner Forssman: Geçen yüzyılın başında kalp içine bir şey ekleme tıp dünyası tarafından ölümcül olarak görülüyordu. Werner Forssman ise böyle düşünmüyordu. Alman doktor 1929 yılında, koluna anestezi uygulayarak, damarlardan kalbine kadar bir katater takmayı başardı. Genç doktorun cesur deneyi, işine mal oldu. Meslektaşları tarafından da dışlanan Forssman’ın korkusuzluğu 1956 yılında Nobel Ödülü ile ödüllendirildi.

 

Frederick Hoelzel: Chioga Üniversitesi’nde 1920’li ve 30’lu yıllarda araştırmalar yapan Hoelzel, besin dışı ögelerin bağırsaklarımızdan ne kadar sürece geçtiğini ölçmek için çakıl, cam boncuk ve sicim gibi maddeler yuttu. Araştırmalarını akademik bir ürün haline dönüştüren Hoelzel, bu riskli deneyine rağmen, uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşadı.

 

Marie Curie: Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marie Curie, radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel ödülü kazarak Nobel kazanan ilk kadın oldu. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfeden Curie, toryumun radyoaktif özelliğini buldu. Ayrıca, radyum elementini ayrıştıran Marie Curie, kan kanserinden öldü.

 

Albert Hofman: LSD asidini ilk sentezleyen bilim adamı Hofman, sentez işleminde Çavdarmahmuzu adı verilen zehirli bir tür mantarı kullandı. Eski Roma ve Çin’de hastalıkların tedavisinde kullanılan ve kullanımı halüsinasyon görülmesine sebebiyet veren mantarı Hofman, bizzat kendisi test etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.