Facebook fırtınası dinmiyor

Facebook fırtınası dinmiyor

Dünyanın en büyük sosyal medya sitesi Facebook salı günü 10. yaşına girdi. Şirketin 10 yıllık kısa tarihi ise başarılarla dolu.

2005 yılında Harvard Üniversitesi’nde bir yurt odasında Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, bir milyar üyesiyle dünyanın en büyük sosyal medya sitesi haline geldi. Yakın rakiplerinden Twitter’ın kullanıcı sayısının 645 milyon olduğu düşünülürse, Facebook’un başarısı daha da kolay anlaşılabilir.

Genç girişimci Zuckerberg tarafından kurularak, sosyal medya kavramının ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan sitenin borsa değeri tam 100 milyar dolar.

Site 2005 yılında ilk kurulduğunda “Thefacebook” adıyla sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerine hizmet veriyordu, şimdi ise bütün dünyaya yayıldı. Zuckerberg’in sitesi dünya genelinde en çok bilinen markalardan biri haline geldi.

İlk kurulan Facebook, zaman akışı ve haber kaynağı özelliklerine sahip değildi. Birbirinden bağımsız profillerden oluşan sosyal ağ, basit forumlar gibi işlev görüyordu.

Facebook’ta arkadaşların birbirlerinin faaliyetlerini görmesini sağlayan Haber Kaynağı uygulaması 2006 yılından sonra getirildi. Site bu değişiklikle diğer sosyal medya sitelerinden farklı bir yola girmeye başladı ve bir sosyal medya devi haline geldi.

2009 yılında ise Facebook ilk kez gerçek zamanlı veri paylaşımını kullanmaya başladı. Bu atılım siteyi daha interaktif hale getirerek, dünya çapında bilinilirliğini arttırdı.

Atılımlarına hız veren Facebook, 2010 yılında sayfanın üzerine bildirim ikonları yerleştirdi. Bu sayede kullanıcılar birbiriyle etkileşime geçtiğinde, Facebook’tan otomatik olarak uyarı alacaklardı.

2010 yılında yapılan bir diğer değişiklik de profil fotoğrafı dışındaki fotoğrafların görünürlüğünü arttırmak oldu. Sayfa eklenen yeni bir bölümde kullanıcının diğer fotoğrafları da gösterilmeye başlandı.

2011 yılında Facebook radikal bir değişikliğe uğradı. Zaman tüneli uygulamasına geçen site hakkında kullanıcıların ilk yorumları olumsuz olsa da zamanda herkes alıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.