‘En fazla yalan söyleyen ülke…’

‘En fazla yalan söyleyen ülke…’

İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi internet üzerinden ilginç bir araştırmaya imza attı.

İnsanların ne derecede doğru söylediği üzerine yapılan araştırmada Türkler doğruluk endeksinde son sırada yer aldı.Prof. Dr. David Hugh-Jones’un öncülük ettiği araştırma 15 ülkeden 1500 kişi üzerinde gerçekleşti.

Araştırma kapsamında katılımcılara internet üzerinden “yazı-tura” ve “müzik” testi yapıldı. Yazı-tura testinde katılımcılara “yazı” gelen her denemede 3 ila 5 dolar arasında ödül verileceği belirtildi. Eğer katılımcı yüzde 50’den oranından fazla “yazı” geldiğini belirtirse bu “yalan” olarak kabul edildi.

Müzik testinde ise katılımcılara 6 adet soru soruldu ve kesinlikle cevabı internetten araştırmamaları istendi. 2, 4 ve 6 numaraları sorular neredeyse kimsenin bilemeyeceği kadar zor olmasına rağmen internetten kolayca bulanabilecek cevapları vardı.

Araştırmada Türkiye, müzik testinde en çok yalan söyleyen ülke olarak belirlendi. Yazı-tura testinde ise en çok yalan söyleyen ülke Çin oldu. Türkiye yazı-tura testi doğruluk endeksinde ise orta sıralarda yer aldı.

Müzik testinde en dürüst olan ülke Japonya olurken, İngiltere ikinci sırada yer aldı. İngiltere yazı-tura testinde de ilk sırada yer alarak en dürüst ülke oldu. Japonya’nın yazı-tura testinde Çin’in hemen ardından en fazla yalan söyleyen ikinci ülke olması dikkat çekti.

Araştırma sonucunu değerlendiren, Prof. Dr. Hugh-Jones, “Doğruluğa olan inancın kişinin psikolojisik yapısına bağlı olduğu görülüyor. Şaşırtıcı bir şekillde insanlar, diğer ülkelerdeki insanlardan ziyade kendi ülkelerindeki insanların dürüstlüğü konusunda kötümserler.” dedi.

Dikkat çekici araştırmaya Breziyla, Çin, Yunanistan, Japonya, Rusya, İsviçre, Türkiye, ABD, Arjantin, Danimarka, İngiltere, Hindistan, Portekiz, Güney Afrika ve Güney Kore’den katılımcılar yer aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.