Deniz aslanları da ritm tutabiliyor

Deniz aslanları da ritm tutabiliyor

Bilim adamları, ilk kez insanlar dışındaki diğer memelilerin de ritm tutabildiğini kanıtladı.

    

‘Journal of Comparative Psychology’ dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, deniz aslanı, başını müziğin ritmine uygun olarak sallayarak ritm tutabilen ilk memeli hayvan oldu.

    

Santa Cruz California Üniversitesi (UCSC) bilim adamları, Ronan adını verdikleri, müziğe meyilli deniz aslanını ritmik sesler duyduğunda kafasını sallaması için eğitti.

    

Edindiği beceriyi önceden hiç duymadığı müzik ve tempolarda da kullanmaya başlayan Ronan’ın ritm duygusu, ritm tutmanın ‘karmaşık bir ses öğrenme’ kapasitesi gerektirdiğine ilişkin kuramı da çürütüyor.

    

Çalışmayı yürüten Peter Cook, ilk defa ses taklidi yapamayan bir canlının ritm tutabildiğinin kanıtlandığına dikkati çekti.

    

Cook, “Ronan, ritm tutmanın gelen işitsel sinyalleri ses davranışı ile eşleştirmeyi gerektiren ses taklidi adaptasyonlarının tesadüfi bir yan etkisi olduğunu gösterdi. Sanılanın aksine ritm tutmak için ses taklidi yapabilmek gerekmiyor” dedi.

    

Zalophus californianus familyasından gelen Ronan’ın favori şarkıları arasında Backstreet Boys’un ‘Everybody’ adlı şarkısı ile Earth, Wind & Fire grubunun ‘Boogie Wonderland’ adlı şarkısı bulunuyor.

    

Daha önce ‘ritmik devinim’in sadece insanlar ile papağan gibi bazı kuş türlerine özgü olduğuna inanılıyordu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.