Çin, beşinci insanlı uzay aracını fırlatmaya hazırlanıyor

Çin, beşinci insanlı uzay aracını fırlatmaya hazırlanıyor

Çin’in uzayda istasyon kurma programı çerçevesinde bu yaz beşinci insanlı uzay aracını yörüngeye fırlatacağı bildirildi.
    
Pekin’in insanlı uzay programı yetkilileri, 2020 yılına kadar uzayda 60 tonluk bir uzay istasyonu kurma hedefi çerçevesinde Haziran ile Ağustos ayları arasında üç taykonotu taşıyacak Şıncou-10 uzay mekiğinin yörüngeye yollanacağını açıkladı.
    
Şıncou-10 mekiğinin, yörüngedeki Semavi Saray-1 (Tiengong-1) modülü ile kenetleneceği ve görevinin, Çin’in uzay programı için ”hayati önem taşıdığı” vurgulandı.
    
Bu yaz hayata geçirilmesi planlanan uzay misyonunun daimi uzay laboratuvarı kurma ve uzay istasyonu inşası için gerekli olan kilit teknolojileri test etme projelerini de kapsadığı duyuruldu.
    
Ülke, 2012’nin Haziran ayında Çin’in ilk kadın taykonotu Liu Yang’ın da aralarında bulunduğu üç mürettebatı taşıyan Şıncou-9 uydusunu Semavi Saray-1 modülü ile uzaktan kumanda yoluyla kenetleyerek bir ilke imza atmıştı.
    
Çin, ilk taykonotu Yang Livey’i taşıyan uzay aracını ise 2003 yılında yörüngeye fırlatmış ve ABD ile Rusya’nın ardından yörüngeye insanlı uydu gönderen üçüncü ülke olmuştu.
    
Ülke, uzay programını başlattığı 1992 yılından bu yana dördü insanlı olmak üzere dokuz Şıncou uydusu ve Semavi Saray-1 modülünü yörüngeye yolladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.